Момент от протеста в Габрово пред следствения арест, 10 април 2019. Кадър: Роберт Иванов

Нощта на протеста в Габрово – 10 април 2019 г. (ОБЗОР и ВИДЕО)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Момент от протеста в Габрово пред следствения арест, 10 април 2019. Кадър: Роберт Иванов
Момент от протеста в Габрово пред следствения арест, 10 април 2019. Кадър: Роберт Иванов

Протест срещу побоя над продавач в магазин в Габрово събра габровци на площад „Възраждане“ на 10 април 2019 г. След това множеството се отправи към следствения арест, където се предполагаше, че са задържани биячите. Част от протестиращите се опитаха да влязат в сградата.

По-късно вечерта протестът премина в шествие към Шиваров мост и квартал Бичкиня. Част от протестиращите щурмуваха необитаеми къщи, в които се предполага, че пребивават роми. Към момента в къщите не е имало хора – изпочупени бяха стъкла и други части от къщите. Заради нарасналото напрежение в Габрово пристигнаха сили на Главна дирекция „Национална полиция”, на Жандармерията, на Областната дирекция – Ловеч.

В Габрово пристигна и вицепремиерът Томислав Дончев. И тази сутрин имаше засилено присъствие на полиция и жандармерия на площад „Възраждане“ в Габрово.

Габрово Daily прави обзор на случилото се през последното денонощие.

Множеството протестиращи пред сградата на следствения арест в Габрово. Видео кадри от Роберт Иванов:

Вижте видеорепортаж на Нова телевизия за протеста в Габрово на 10 април 2019 г. Пряко включване от площад „Възраждане“ в Габрово на 11 април сутринта с участието на вицепремиера Томислав Дончев и старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП):

Вижте видеоинтервю с директора на ОД МВР Габрово Борислав Бончев, кмета на Габрово Таня Христова и вицепремиерът Томислав Дончев по bTV, 11 април 2019 г.:

Полицейските сили остават в Габрово, докато е необходимо

Жандармерията и полицейските сили от други градове ще останат в Габрово, докато е необходимо. Това заяви в ефира на Нова телевизия старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП). „Нощта премина нормално. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежение може да доведе до нежелателни последствия. Както знаете, този протест беше нерегламентиран. Основният призив беше в социалните мрежи. Събра се голяма група от хора, ситуацията ескалира. Колегите бяха взели необходимите мерки, но никой не е очаквал да се получи такава ескалация на напрежение“, каза още Гребенаров.

Вицепремиерът Томислав Дончев пристигна в Габрово тази сутрин

„Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се върне редът и спокойствието. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Самото усещане, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват”, заяви Дончев пред Нова телевизия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Трима пребиха продавач в Габрово, полицията води досъдебно производство за хулиганство

Какво казаха лично собственикът на магазина и пребитият продавач пред камера: Собственикът на магазина и битият продавач говорят за побоя в Габрово (ВИДЕО и ОБЗОР)

Какви мерки трябва да предприеме МВР съгласно заповедта на кмета: Таня Христова: МВР с постоянно присъствие край магазини и заведения след 22 часа

Каква е позицията на кмета на Габрово за побоя: Т. Христова към прокуратурата: Да не позволи чувството за безнаказаност да битува в Габрово

Повторен арест на 10 април: Биячите от магазина в Габрово са арестувани, чака се обвинение от прокуратурата

Каракачанов свиква ръководството на МВР: Извънредно заседание в Министерски съвет заради напрежението в Габрово

Реакция от Районна прокуратура Габрово: Прокуратурата повдигна обвинения на тримата биячи от магазина в Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.