Кметът на Габрово Таня Христова © Община Габрово

Т. Христова към прокуратурата: Да не позволи чувството за безнаказаност да битува в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Кметът на Габрово Таня Христова © Община Габрово
Кметът на Габрово Таня Христова © Община Габрово

Безпрецедентната агресия и побой над продавач в магазин след 22 часа на 7 април 2019 г. доведе до реакция от Община Габрово и кмета Таня Христова в следобедните часове на 10 април 2019 г.

Кметът на Габрово Таня Христова издаде заповед, с която нарежда на началника на Районното управление на ОД МВР Габрово да се предприемат редица мерки, свързани с осигуряване на обществения ред и сигурност. Какви са мерките вижте в статията от Габрово Daily ТУК.

Таня Христова свика нарочна пресконференция за медиите в 15:00 ч. на 10 април 2019 г., след която излезе и с позиция, публикувана на сайта на Община Габрово. Публикуваме позицията на кмета на Габрово без съкращения и редакция.

Позиция на кмета на Габрово Таня Христова по повод побоя в магазин в Габрово

„Отвратена съм от нападението над служител в търговски обект на 7 април в Габрово. С ограничените правомощия, които законът ми е дал, поисках безкомпромисност по отношение на всички, които си позволяват да нарушават обществения ред в града.

Днес свиках началниците на Областната дирекция на МВР и Районното управление на МВР в Габрово. Изисках масови проверки по закона за гражданска регистрация и спешни проверки на всички адреси, на които има струпвания на ромски фамилии и хора от криминалния контингент.

Ако се окаже, че силите и средствата на органите на реда в Габрово не са недостатъчни,  ще поискам допълнителни сили и средства от министъра на вътрешните работи, защото всеки в този град е длъжен да спазва реда и законите на страната.

С нарочна заповед от днес /10.04.2019 г./ разпоредих на структурите на МВР в Габрово да бъдат предприети конкретни спешни мерки за опазване реда и сигурността в града.

Отново ще заявя, че никога не съм заселвала роми в община Габрово. Всички подобни твърдения, разпространявани в социалните мрежи и интернет пространството, са лъжа и манипулация, въвеждат в заблуда, създават предпоставки за тревога, безпокойство и етническо напрежение в града.

Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди и настаняване в общински жилища не позволява настаняване на новопристигнали хора, без постоянен или настоящ адрес в града през последните 10 години, но не мога да въздействам на хората, които доброволно предоставят жилищата си на роми в Габрово.

Няма персонално мое решение, както и административно изискване за брой жители в града или ангажимент към изпълнение на проекти, което да налага заселването на роми на територията на общината!

Конституцията на Република България не ми позволява да допускам ограничения на правата на гражданите на база раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения и др., но няма да приема брутално нарушаване на обществения ред.

Обръщам се с призив към Прокуратурата в нашия град, на която разчитам да бъде страж на законността – да не позволи чувството за безнаказаност да битува в Габрово!

Няма да толерирам демонстрационно незачитане на правилата и нормите, неуважение към гражданите, тяхното имущество и институциите, както и насилие, без значение по какви причини и мотиви.

Вярвам, че всички държавни институции, на които нямам правомощия да разпореждам ще бъдат максимално мобилизирани, следвайки същите цели.“

Какво се случи на 7 април, кадри от побоя, както и интервю със собственика на магазина и пребития продавач може да видите в статията на Габрово Daily ТУК.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.