Над 100 изложители на ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ в местността Узана от 24 до 26 юли

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Еко Фест Узана 2015ЕкоФест „Зелените идеи в действие“ ще се проведе в местността Узана над Габрово на 24, 25 и 26 юли. Фестивалът е продължение на УзанаПолянаФест и през 2015 г. ще се проведе за пети пореден път.

Откриване

Фестивалът ще започне с неформално откриване на 24 юли в 17.00 ч. и вечерен концерт на групите Хоризонт и Full Circle.

Официалното откриване на ЕкоФест ще се състои на 25 юли от 11.00 часа. Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, Томислав Дончев, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, Николай Сираков, областен управител на Габрово,Таня Христова, кмет на Община Габрово, Велеслава Цакова, председател на УС на Фондация ТАЙМ, ще бъдат сред специалните гости по време на официалното откриване.

По традиция началото на Фестивала ще бъде последвано от освобождаване на птици от Спасителния център за диви животни, Стара Загора.

Акценти в програмата

Същинската част на ЕкоФест ще се състои през деня на 25 и 26 юли.

Сред специалните изяви по време на ЕкоФеста е състезанието по планинско колоездене за деца и възрастни организирано от Колоездачен клуб „Георги Одрински“.

По време на концертната програма на 25 юли ще вземат участие 12-годишната рокаджийка Джени Джо, талант от Габрово, и нейният баща Ивайло Цанков. Специалната изненада на вечерта са Стенли от група „Тангра“ и група „Full Circle“.

Фестивални зони

В програмата ще участват над 100 изложители. Категориите, по които ще бъде разпределена зоната за изложители и презентации, са:  ЕкоПазар, ЕкоАкадемия, ТехноЦентър, АртАтелиета, Детски център и Презентационен център.

ЕкоПазарът предлага богат набор от продукти на малки български производители – натурална козметика, всичко от истинско мляко, домашни сладка и юфка, мед, био вино и много други. Подготвена е богата програма за възрастни в ЕкоАкадемията и Презентационния център. В Детския център децата ще се забавляват с практически занятия и игри от забавна математика до сглобяване на гайда, от велосъстезания до игри на дървена детска площадка. ТехноЦентърът ще запознае гостите с възобновяемата енергия за топла вода, електричество и гориво, а мобилна лаборатория ще мери качеството на въздуха. В АртАтелиетата ще бъдат позиционирани изложби и уъркшопи за изработка на разнообразни арт предмети – демонстрации за изработка на цветя от вълна, работилници за техниката „плетене с хартия“, бижута и аксесоари, изработени с техниката макраме, демонстрации на правене на бижута от медна тел, изложба и демонстрация на изработка на изделия с различни плетачни техники, ателие за свирене на диджериду-различни видове техники и методи на дишане при свирене, творческа работилница за малки и големи, фокусирана върху керамиката – методи на работа, техники за изграждане, свойства на глината, направа на бижута – пръстени, брошки и диадеми от стари дрехи и отпадъчни изрезки от текстил.

Повече за фестивала

ЕкоФест се организира от Фондация ТАЙМ – Екопроекти с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Габрово.

Мисията на ЕкоФест е да привлича все по-широк кръг от хора към идеята за опазване на околната среда като предпоставка за успешно икономическо, социално и личностно развитие. Акцентът през 2015 г. е „Адаптация към климатичните промени“.

Целите на ЕкоФеста са обмен на опит и споделяне на добри практики за устойчивото развитие и управление на околната среда, дискусии между заинтересованите страни по конкретни проблеми на опазването на околната среда, създаване на среда за възприемане на екологични послания от най-малките до най-големите.

По време на фестивала ще потърсим отговори на въпросите, които касаят промените в климата и нашата адаптация към тях. Специални гости на фестивала са водещи специалисти от БАН, Национален институт по геофизика, геодезия и география, Департамент „География“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.