Дъстин Хофман и Ники Илиев с награди от „Смешен филм фест“ 2014

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Закриване на "Смешен филм фест" 2014

Голямата награда на „Смешен филм фест“ тази година спечели филма от Великобритания „Квартет“ на режисьора Дъстин Хофман „заради бликащата доброта, човечност, любов и деликатния английски хумор“. Наградата е статуетка, изработена от габровския скулптор Адриан Новаков. Официалната церемония се състоя в последния ден на фестивала 27 октомври.

Тричленното жури на петото издание на „Смешен филм фест“ беше в състав проф. д-р Емилия Стоева, доц. д-р Марин Дамянов и Виолета Стаменова – кинокритик. За „Квартет“ журито сподели още, че филмът впечатлява с изключителния актьорски състав,  изящната си визия и майсторска режисура.

Подробности за „Смешен филм фест“ може да откриете в Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Наградата на публиката отиде при екипа на българския филм „Живи легенди“. Анкетното проучване по време на фестивала определи лентата на режисьора Ники Илиев за абсолютен фаворит на зрителите. Наградата, която той получи, е картина от Международния пленер по живопис „Боженци“ 2013 на художника Тодор Тодоров.

Режисьорът нямаше възможност да присъства лично на церемонията, но изпрати благодарствено писмо до публиката и организаторите на фестивала, в което се казва:

„Благодарим сърдечно на хората от Габрово. За нас това е най-хубавата и най-ценна награда. Начина по-който филма беше приет на прожекцията тук ще остане незабравим за нас. Такива моменти дават смисъл на работата ни и ни карат да продължаваме.  Бъдете здрави, ценете близките си и помогайте, когато можете. С пожелания за сбъднати мечти – Саня и Ники, „Живи легенди.“

По решение на журито бе присъдена и една специална награда на кипърския филм „Блок 12“ на режисьора Кириякос Тофаридис. Мотивите им бяха, че искат да отличат кинотворбата заради гражданската идея, защитена със средствата на хумора и сатирата, и посланието към зрителя, което носи филма, „че ние, малките хора, може да победим корумпираните политици, ако успеем да се обединим и да превъзмогнем противоречията си“.

На официалното закриване на „Смешен филм фест 5“ заместник-кметът Нела Рачевиц благодари на габровци и гостите на града, че „въпреки тежките метеорологични изпитания“, подкрепиха фестивала с неизменното си присъствие, с активното си участие и затова, че наградиха „с искрени аплодисменти добрата работа на филмовите екипи“. По думите й, публиката е основната причина този фестивал да съществува, да се развива, да търси и завладява нови пространства.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.