Протест на площад "Възраждане" в Габрово, 13 април 2019 © Радослав Първанов

2000 души в Габрово излязоха на най-масовия до момента протест (СНИМКИ и ОБЗОР)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Протест на площад "Възраждане" в Габрово, 13 април 2019 © Радослав Първанов
Протест на площад „Възраждане“ в Габрово, 13 април 2019 © Радослав Първанов

2000 души в Габрово излязоха на 13 април 2019 г., събота, на най-мащабния протест до момента в града. Протестът протече мирно, без задържани по време на провеждането му. Това съобщи директорът на Дирекция „Жандармерия“ при Министерство на вътрешните работи, старши комисар Красимир Добрев на специална пресконференция тази сутрин в Община Габрово.

На специално изградени пунктове за пропуск до площад „Възраждане“ полицията е задържала преди протеста 10 души с метални боксове и палки и два ножа, като ги е освободила след съставяне на актове. По думите на старши комисар Добрев задържаните са жители на Габрово, има сред тях и криминално проявени за хулиганство.

За втори път жандармерията свали щитове и каски, за да успокои напрежението. Като по-специален момент старши комисар Добрев спомена, че дори едно момиче е подарило цвете на жандармерист.  „Бяхме изградили кордон пред къща на роми с цел шествието да не стигне до мястото. Част от протестиращите, които бяха в шествието, започнаха да скандират и да искат да пробият полицейските кордони, като най-вероятно търсиха провокация от страна на множеството. Благодарение на много от гражданите на Габрово те бяха възпрени. За да покажем толерантност към обществото разпоредихме сваляне на каски и щитове”, заяви още Красимир Добрев.

Шефът на жандармерията уточни, че ще останат в Габрово, докато се успокои обстановката.

Протестно шествие в Габрово, 13.04.2019 © Радослав Първанов
Протестно шествие в Габрово, 13.04.2019 © Радослав Първанов

По време на протеста са били иззети 120 пиротехнически средства – пиратки.

Вижте снимки от протестното шествие от фотографа Радослав Първанов:

ОБЗОР НА ПРОТЕСТИТЕ В ГАБРОВО ДОСЕГА:

Нощта на протеста в Габрово – 10 април 2019 г. (ОБЗОР и ВИДЕО)

Втора вечер на протест в Габрово, сблъсък между граждани и силите на реда (ВИДЕО)

Ден 3 на протеста в Габрово: Жандармерията свали каски и щитове (СНИМКИ и ВИДЕО)


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.