Обществен клуб Фурна - Габрово

„Обществен клуб фурна“ в Габрово стана на 1 година (щастливата история)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Обществен клуб Фурна - ГабровоГаброво Daily представя Обществен клуб Фурна в Габрово, който навърши първата си година. Това е поредният ни разказ, част от инициативата за щастливи истории, съпътстваща снимките на клипа „Щастливо Габрово“.

Първият рожден ден на „Обществен клуб Фурна“ в Габрово (ул. „Васил Левски“ 1, зад бившия Текстилен техникум) беше отбелязан на 1 ноември, Деня на народните будители. Това е и първото социално предприятие на Мрежа Хлебни Къщи  България.

„Каквото си надробиш…“, всички знаем тази така популярна народна поговорка. Преди повече от една година екипът на Мрежа Хлебни Къщи Габрово започна да дроби своята попара. Много ентусиазъм, желание, всеотдайност, любов и търпение, красота и внимание бяха и са основните съставки в нашата попара. Това което ни храни в буквалния и преносен смисъл може да бъде определено като съвременно будителско дело.  Вкусът на нашата попара беше и сладък, и солен. Много трудности, предизвикателства, много радост от всяка постигната цел – споделя Силвия Неделчева, координатор на Хлебната къща в Габрово.

„Обществен Клуб Фурна“ е социално предприятие, в което работят трима младежи, напуснали  Дома за деца, лишени от родителски грижи – Габрово, двама майстори и покрай тях много доброволци и приятели. Там се произвежда хляб по стара българска традиция с местен квас. Подбрани чисти брашна и много внимание и любов. Средствата, които генерира фурната, са за нейното самоиздържане и всичко допълнително като печалба се реинвестира в социалните дейности и инициативи на Мрежа Хлебни Къщи Габрово, както и наемането на работа на хора в неравностойно положение.

klub-furna-gabrovo-2Майсторът хлебар Михаил Черкезов

Всичко става възможно благодарение на финансовата подкрепа на две фондации – Чарлз С. Мотт и Тръст за социална алтернатива. Основната финансова помощ идва от тръста, който предоставя средства за закупуване на техника и заплати за една година на персонала. Благодарение на Веселин Неделчев  – най-активния и сърцат доброволец-спомоществовател, както и с участието на Иван Харитонов, става възможно макар и в ограничено количество първото производство на хляб. Веселин дарява набор от машини – печки, работни маси, инвентар и много др.

Михаил Черкезов – майсторът хлебар, отделя не малка сума от личните си средства и закупува първата тестомесачка, с която да си помага при приготвянето на хляба. Той привлича и обучава Николай Гаджев, който в момента е втори хлебар и пекар във фурната.

В ремонта участват много доброволци –  Анджела от Хонг Конг, Моника, Невена, Пламена, Мари и много, много други. Екипът на Обществения клуб изказват благодарност и към г-н Кольо Василев, Николай и Борислав за съдействието при прекарването на електричеството.  През цялото време те получават подкрепата на целия екип в София, на Надежда и Евгени, и разбира се, на хазяина Николай Ризов.

За тази една година написахме история – уникална и в духа на будните и дейни балканджии габровци. Надробихме попара, която да нахрани много хора. Рецептата я имаме и ще я приготвяме и споделяме, за да могат колкото се може повече хора да наситят сетивата си и нахранят сърцата си, завършва разказа си за първата годишнина Силвия Неделчева.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.