Книгата „История и традиции“ за ОУ "Неофит Рилски"

Габровски ученици написаха книга за своето училище „Неофит Рилски“ (щастливата история)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Книгата „История и традиции“  за ОУ "Неофит Рилски"Наскоро излезе книгата „История и традиции“, подготвена от учениците от ОУ „Неофит Рилски“, участници в клуб „Традиция“, създаден по проект „Успех“. Книгата за училището „Неофит Рилски“, беше представена в габровската галерия „Орловска 10“.

По този повод разговаряме с г-н Анатолий Антов, ръководител на клуб „Традиция“ и преподавател по история в ОУ „Неофит Рилски“. Интервюто е част от инициативата за най-щастливите габровски истории, съпътстваща заснемането на клипа „Щастливо Габрово“.

–   Ученици пишат историята на собственото си училище. Сякаш рядко се срещат такива примери днес?

В моята практика от 28 г. като учител досега не знам училище, в което ученици да са участвали в написване на историята на своето училище. Известни са ми много книги, издадени по повод юбилейни дати, в които е представена историята на училището. Но тези книги са дело на един или няколко автори, колеги историци,но учениците не са били ангажирани в това. Трудно е да мотивираш ученици в тази възраст да се захванат с подобна научна работа. Това стана възможно благодарение на проект „Успех“, тъй като издаването на една книга е скъпа инвестиция.

–  Как мотивирахте своите ученици да се захванат с изследователската работа по книгата за ОУ „Неофит Рилски“?

Вече трета година функционира моят клуб История и цивилизация „Традиция“, който включва ученици, проявяващи интерес към историята. Част от инициативите, които организирам, са по тяхна идея. Дейностите в клуба се финансират по проект „Успех“.

Повече за ОУ „Неофит Рилски“ прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Пътуваме, посещаваме музеи и културни институции, дебатираме, спорим и си помагаме взаимно. Отношенията между нас са приятелски. Съществува дух на уважение,толерантност, освободеност и търсене на истината. Използвам евристичния подход, който чрез метода на познанието, откриването на нови факти и връзките между тях води до разкриването на нови научни истини.

Този начин на работа е интересен за учениците, пътуванията ги обогатяват, разкриват им един нов свят, повишават тяхното самочувствие на знаещи и можещи.

–    Разкажете щастливата история зад клуб „Традиции“ в ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово.

Щастливите истории са много. Но аз бих се спрял на 2, които според мен са много показателни за това, което коментираме.

Първата е откритият урок по история и традиции на клуба в училището с местния РК „Цанко Дюстабанов“ на НД „Традиция“. Аз членувам в него и постоянно участвам във възстановки на исторически битки и събития.

Поканих председателя на клуба д-р Веселин Димитров да изнесе нагледен и практически открит урок за боевете на Шипка през август 1877 г., локализиране на различните видове войски на прохода, както и как изглеждат униформите на опълченците, на руските войници и на командващите през тази война. Възторгът беше невероятен, защото децата видяха истинското оръжие от това време – сабя и револвер. Беше много емоционална среща, защото самият д-р Димитров беше облечен във униформа, учениците му задаваха много въпроси, а след това си направихме снимки с него и с бойното снаряжение. Така те се потопиха в атмосферата на онова време.

Премиера на книгата „История и традиции“ за ОУ "Неофит Рилски"Премиера на книгата „История и традиции“ в галерия „Орловска 10“ – Анатолий Антов (вляво), Ива Съйкова от „Орловска 10“ (в средата), директорът на ОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева (вдясно)

И вторият много щастлив момент за мен и учениците ми беше, когато приключи работата по книгата „История и традиции“ и взехме в ръцете си готовия продукт.

Нашите приятели от галерия „Орловска“ 10 ни помогнаха за дизайна на корицата и любезно ни предоставиха възможността да представим книгата в галерията пред родителите, колегите и габровската общественост. По-щастлив момент от този за нас като екип, като колектив и институция няма.

–   Коя е най-щастливата история от миналото на училището?

За мен като преподавател в ОУ „Неофит Рилски“ е именно издаването на тази книга. Има много щастливи истории, защото нашето училище вече 87 години съхранява традициите на образованието в гр. Габрово.

От полагането на първия камък през далечната 1925г., промишлените изложби, които са се провеждали ежегодно в сградата на училището, първият училищен музей за интернационална дружба, най-известният в историята на Габрово училищен хор до съвременните щастливи истории. Но можете да прочетете нашата книга, в която сме отразили тези моменти.

Премиера на книгата „История и традиции“ за ОУ "Неофит Рилски"Авторите разглеждат новата си книга – момент от премиерата на „История и традиции“

–  Най-щастливият момент от съвремието на ОУ „Неофит Рилски“?

Тези моменти също са отразени в книгата ни. Създавайки модерна учебно-техническа среда, ние даваме възможност на децата ни да се чувстват като истински европейци. Още през 2012 г. беше извършен ремонт и саниране на училищната сграда по ОП „Регионално развитие“.  Откриването на новата ни компютърна зала през 2012 г. и кабинета по природни науки през 2014 г., който е един от най-модерните кабинети в България, оборудван по Националната програма ‘Информационни и комуникационни технологии в образованието”, асфалтирането на училищния двор – това са все моменти, които са посрещнати с много емоции от страна на ученици, родители и колеги.

Но най-много се гордеем с постиженията на нашите ученици, който ни поднасят най-щастливите моменти – само през последната учебна година нашите ученици взеха над 70 престижни награди от национални и международни конкурси и състезания. Много са и наградите на колегите – директорът на училището е носител на почетното отличие „Неофит Рилски” за високи професионални постижения в системата на народната просвета. През 2014 г. училището ни получи две престижни награди – Грамота на Министерството на образованието за цялостна политика на училището за развитието на извънкласната дейност на Седмия конкурс за специалисти, работещи в областта на извънкласните дейности, а през месец август тази година бяхме удостоени с диплом за отличие в номинациите ПРОКУЛТУРА на Българската асоциация на работодателите и Гражданския институт.

Постоянното увеличаване на броя на учениците ни в училище, въпреки демографския срив, е доказателство за качественото обучение в училището. Това ни прави горди и щастливи!

 

 

 

Гл.учител: Анатолий Антов

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Образование

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.