Продан Тишков - Чардафон

7 декември 1859 г. – роден е Продан Тишков (Чардафон)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Продан Тишков - ЧардафонНа 7 декември 1859 г. е роден Продан Тишков, известен като Чардафон – военен деец и герой на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г.

За детството на габровския герой разказва д-р Константин Вапцов в спомените си „Габрово след Освобождението“, издадени в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

Да бъде такава „луда глава” в града си обясняваха с обстоятелството, че когато се раждал, затруднил доста майка си. Тогава баща му излязъл от „къщито”, натъпкал здраво пищова си и гръмнал в комина. Изплашила се родилката и Чардафон [Продан Тишков] се явил на бял свят. Тъй, че с гръм се родил той и затова бил толкова буен.

Още от разказа на д-р Вапцов може да прочетете тук.

Подробности може да откриете и в статията за Чардафон в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki

Статии на Габрово Daily за Чардафон:

Съединението на България и неговият герой Чардафон

22 ноември 1906 г. – умира Продан Тишков (Чардафон)

Книгите от поредицата „Габрово – живият град“ може да откриете в габровските книжарници „Златев“ и „Том 1“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.