Продан Тишков - Чардафон

Съединението на България и неговият герой Чардафон

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Продан Тишков - ЧардафонНа 6 септември 1885 година е провъзгласено Съединението на разделените Източна Румелия и Княжество България по силата на Берлинския договор от 1878 г. По традиция честванията са в Пловдив, столицата на тогавашна Източна Румелия, но един велик габровец е героят на Съединението – Продан Тишков, наречен Чардафон.

Колоритен разказ за детството на Чардафон в Габрово откриваме в книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, част от поредицата „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

„От гимназията до Боровото нямаше никакви къщи. Самото Борово се състоеше от 3-4 къщи и на шега го наричаха „Версайл”. Там беше Чардафоновото – наследствен имот на героя, дето той си направил къщичка, живя и умря след пенсионирането си. Да бъде такава „луда глава” в града си обясняваха с обстоятелството, че когато се раждал, затруднил доста майка си. Тогава баща му излязъл от „къщито”, натъпкал здраво пищова си и гръмнал в комина. Изплашила се родилката и Чардафон [Продан Тишков] се явил на бял свят. Тъй, че с гръм се родил той и затова бил толкова буен. Като 15-годишно дете, той задигнал отнякъде пушка, измъкнал се от бащината си къща и се наредил между въстаниците. По думите на Гавраил Кръстников с голям труд могли да го върнат“.

За събитията от септември 1885 г. научаваме повече отново от книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, както и от статията за Чардафон в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki:

На 5 септември 1885 г. сутринта камбаната в Голямо Конаре известява на населението за началото на Съединението. Изпратени са четници в околните села, за да съобщят, че голямоконарци са въстанали. По обяд е осветено знамето, ушито от Недялка Шилева, положена е клетва, текстът на която е съчинен и прочетен от Чардафон. Сутринта на 6 септември при изгрев слънце Захари Стоянов и д-р Георги Странски арестуват губернаторът на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. На Чардафон е наредено да го откара в Голямо Конаре, където Кръстевич престоява до 9 септември, а след това е изпратен през София за Цариград. Същия ден Чардафон, Недялка Шилева и част от голямоконарската чета посрещат и придружават княз Ал. Батенберг, председателя на Народното събрание Стефан Стамболов и министър-председателя П. Каравелов по пътя от Карлово за Пловдив. Българският княз оценява значението на Чардафон за Съединението и на 10 септември 1885 г. го произвежда в чин подпоручик.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Статия за Чардафон в Онлайн енциклопедия Габрово

7 декември 1859 г. – роден е Продан Тишков (Чардафон)

22 ноември 1906 г. – умира Продан Тишков (Чардафон)

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Къде се продават част 1 и част 2 на „Кварталите на Габрово“?

В Габрово

Онлайн

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 1

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 2

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.