Продан Тишков - Чардафон

22 ноември 1906 г. – умира Продан Тишков (Чардафон)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Продан Тишков - ЧардафонНа 22 ноември 1906 г. в Габрово умира героят на Съединението Продан Тишков (Чардафон).

Повече за живота на Чардафон след завръщането му в Габрово откриваме в статията за Чардафон в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki:

След смъртта на Ст. Стамболов, като негов изявен защитник, е уволнен от армията и след почти 12-годишно отсъствие се завръща в Габрово. В Габрово със собствени средства той ежегодно организира възстановки на събитията от април-май 1876 г. Макар че разполага със скромен паричен капитал, предоставя бащината си къща за нуждите на читалището. Сам се включва в подготовката и участва в театрални постановки с историческа тематика. Инициатор и един от организаторите за създаването (ок. 1897-1898 г. според различните източници) на ловно дружество в Габрово, той е избран и за първи негов председател.

През 1905 г. издава книгата си „Принос към историята на Габровското въстание в 1876 г.” с цел да допълни написаното от братя Гъбенски през 1903 г. в тяхната книга „Историята на града Габрово и Габровските въстания”. Продан Тишков пише и спомени за Съединението, мотивиран и по настояване на Иван Андонов, секретар на БТЦРК в Пловдив.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Статия за Чардафон в Онлайн енциклопедия Габрово

7 декември 1859 г. – роден е Продан Тишков (Чардафон)

Съединението на България и неговият герой Чардафон

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Къде се продават част 1 и част 2 на „Кварталите на Габрово“?

В Габрово

Онлайн

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 1

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 2

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.