Дом на хумора и сатирата в Габрово

1 април 1972 г. – създаден е Домът на хумора и сатирата в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Дом на хумора и сатирата в ГабровоНа 1 април 1972 г. е създаден Домът на хумора и сатирата в Габрово. Веселата къща в столицата на хумора Габрово се намира на мястото на старата кожарска фабрика на братя Калпазанови. Раждането на институция като Дома на хумора и сатирата именно в нашия град не е случайно – музеят е наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово.

Основен двигател за реализирането на мащабната идея е първият директор на Дома – Стефан Фъртунов (1926-2010) – юрисконсулт по професия, но и запален събирач на габровски анекдоти. Три години продължава реконструкцията на старата кожарска фабрика преди Домът на хумора и сатирата да се настани в нея. Годината е 1975.

Прочутото мото „Светът е оцелял, защото се е смял“ е измислено от именития български сатирик Радой Ралин.

Домът на хумора и сатирата е известен и с първия в България Експериментален сатиричен вариететен театър, открит през 1985 г.

От Веселата къща започва приключението в първата компютърна игра за Габрово Gabroville. Изправи се пред предизвикателствата и открий още много интересни факти за Габрово, играй на Gabroville тук.

Повече за Дома на хумора и сатирата може да научите от Онлайн енциклопедия Габрово тук.

Също на 1 април, но 1976 г., е открит астероидът, кръстен Планета Габрово в чест на българската столица на хумора и сатирата.

Кадри от Дома на хумора и сатирата може да видите в клипа „Щастливо Габрово“, заснет през 2014 г.

По информация от www.gabrovowiki.com и Дома на хумора и сатирата

Изображение: visit.gabrovo.bg

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.