Планета Габрово - Дом на хумора и сатирата

1 април 1976 г. – открита е Планета Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Планета Габрово - Дом на хумора и сатиратаНа 1 април 1976 г. е открит астероидът, кръстен Планета Габрово в чест на българската столица на хумора и сатирата и датата на откриването му – Международният ден на шегата. Откритието е направено от украинския астроном Николай Черних от Кримската астрофизическа обсерватория. В списъка с малки небесни тела астероидът носи също така номера 2206.

1 април е и рожден ден на Дома на хумора и сатирата в Габрово, който е създаден на тази дата през 1972 г.

Повече за Веселата къща в Габрово може да прочетете в Онлайн енциклопедия Габрово

„Планета Габрово“ е името и на развлекателна зала в Дома на хумора и сатирата в Габрово, предназначена за деца от 5 до 105 години. На фона на светлинни и звукови ефекти, сред галерия от чудновати предмети и карнавални костюми и фотографии, малки и големи се потапят в цветния лабиринт на въображаемата планета на вечното веселие, смях и шеги – планета ГАБРОВО, споделят от Веселата къща в Габрово.

Планета Габрово в компютърната игра Gabroville

Космически „габровец“ от астероида Планета Габрово тръгва на междузвездно пътешествие с ракетата си, но се приземява без гориво в град Габрово. Пристигайки в града, космическият габровец е изправен пред редица препятствия, които трябва да преодолее. Приключението го учи на някои от най-любопитните факти за Габрово. Ще успее ли да се върне на своята планета? Зависи само от теб! Влез в приключението на първата компютърна игра за Габрово Gabroville тук.

По информация от сайта на ДХС, gabroville.com и jpl.nasa.gov

Изображение: peika.bg


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.