Новата габровска група "Cup of tea" - Нона Христова и Ивайло Петров

Нона Христова и Ивайло Петров са най-новата габровска група – „Cup of tea“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Новата габровска група "Cup of tea" - Нона Христова и Ивайло Петров
„Cup of tea“ – Нона Христова и Ивайло Петров на представянето на стихосбирката на Иван Христов

Ⓒ Габрово Daily, интервю на Момчил Цонев

Нона Христова и Ивайло Петров са най-новата габровска група – „Cup of tea“. Видяхме ги заедно още на 1 декември на премиерата на новата стихосбирка на Иван Христов „Усмивка, смут и път“ в галерия „Орловска 10“. Нона ни е позната от ученическата група „Solar“. Ивайло е участвал в концерти на габровската школа „Звезди в аванс“ от 7-годишна възраст, както и в телевизионното предаване „Като лъвовете“.

На премиерата на стихосбирката на Иван Христов "Усмивка, смут и път" в галерия "Орловска 10"
Нона Христова и Ивайло Петров на премиерата на стихосбирката на Иван Христов „Усмивка, смут и път“ в галерия „Орловска 10“ © Галерия „Орловска 10“

Ето и второто им участие на сцена заедно – в рубриката „Ах, този арт“ на Габрово Daily.

Защо „Cup of tea“ (чаша чай на англ.)?

Нона и Ивайло: Защото една чаша чай има много различни вкусове, а ние свирим много различни стилове. Искаме без ограничения да свирим, каквото искаме и каквото усещаме, че ни вълнува – рок, поп, фънк, джаз, блус, кънтри, реге.

Занимавате се с музика и преди да се съберете в групата „Cup of tea“…

Нона Христова: По музиката ме запали моята братовчедка Дона Вълова, която се занимава и с театър. Много голямо влияние ми оказа и Момчил Косев от група „Solar“, той е виновникът за всички неща, които ми е случиха с музиката до момента. От музиката разбрах, че много обичам сцената и се запалих по актьорското майсторство.

Преди 4 години влязох в школата на Талеви „Звезди в аванс“.  С тях съм участвала на много концерти в Габрово, на които успявах всеки път да научавам по нещо ново и да трупам опит на сцената. След това направихме ученическата група „Solar“, която ми даде много хубави емоции. Участвахме с нея на благотворителни концерти, свирихме в училищата в голямото междучасие и беше много готино. Аз учех в Математическата гимназия, а всички други бяха в Априловска гимназия и когато трябваше да свирим там, аз все трябваше да се измъквам от училище.

Нона споделя и за много смешни моменти с група „Solar“: „Обърквали сме песен на сцената на зала „Орловец“, но успяхме да се измъкнем от ситуацията и никой не разбра. За други концерти пък сме се събирали точно в последния момент, защото всички учим на различни места, в София, в Габрово, и всеки репетира поотделно. Като се съберем, имаме няколко дни, в които е много напрегнато.  Но от всичко най-много обичах репетициите с групата. Беше супер забавно, стояли сме в репетиционната с часове и то защото постоянно нещо ново искаме да пробваме, или пък се заиграваме с песните, измисляме нови гласове и ги вкарваме на концерти. Най-хубавото на тази група е, че всичко започна от много добри приятелства. Затова нещата се получаваха.“

Нона Христова
Нона Христова. Снимка: личен архив

Ивайло Петров: Първите ми участия са от на концерти на школа „Звезди в аванс‘‘, когато бях на 7 години. Чрез школата участвах в концерти в зала „Орловец“, на площад „Възраждане“ по празници, в бившата габровска телевизия и веднъж в шоуто „Като лъвовете“. Помня, че това беше единственото нещо, към което сам проявявах желание да правя. Занимавах се с школата до 6-и клас. В 8-и клас, когато влязох в Математическата гимназия, намерих приятел, който свири на китара и той ме запали по идеята да свиря. Запозна ме с негов приятел, с когото свиреше, а той си търсеше втори глас и втора китара. Благодарение на него и на много „Бийтълс“ се научих да пея в хармония и да свиря по-добре. Отново се записах в школата на Талеви, този път свирейки и пеейки. През този период се запознах също и с Нона.

Ивайло Петров
Ивайло Петров. Фотограф: Ели Дели

Нона, освен с музика, се занимаваш и с актьорско майсторство. Учиш в Театрален колеж „Любен Гройс“ (София). Сподели за заниманията ти с театър – от ученическите години в Габрово до момента в колежа в София. Изправена ли си пред избор между театъра и музиката или планираш да ги съчетаеш?

Нона Христова: Доста късно започнах да се интересувам от музика и театър. Винаги съм била в залата на стадиона. Започнах с акробатика в спортен клуб „Акро арт“ още в 1-и клас и тренирах 7 години. След това започнах да тренирам хандбал в ХК „Бъки“, влязох в националния отбор за девойки, но се контузих и прекъснах.

В 10-и клас се записах в театралната формация на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Там  участвах в две пиеси. И наистина ми хареса да бъда на сцена. Малко по-късно исках да се запиша в школа и случайно попаднах на школа „Монтфиз“ в София. Бях в 11 клас и се налагаше да пътувам до София всяка събота и неделя. Това продължи 3 месеца. След това се записах в Театралната школа към ДТ „Рачо Стоянов“ в Габрово.  Там също прекарах 2-3 месеца.  От 1 година вече уча в колежа „Любен Гройс“, но нямах възможност да правя другите неща, с които искам да се занимавам – музиката, спорта. Така че засега избрах музиката, а с театъра ще се опитвам да ги съчетая занапред . Важното е за мен да бъда на сцена под някаква форма, защото там се чувствам добре.

Нона Христова и Ивайло Петров - новата габровска група "Cup of tea"
Нона Христова и Ивайло Петров – новата габровска група „Cup of tea“. Снимка: Личен архив

Имали ли сте общи участия до момента?

Нона и Ивайло: Да. В гимназията сме свирили двамата, с група „Солар“ сме имали няколко изпълнения, а сега вече имахме и първото си участие самостоятелно, на представянето на книгата на Иван Христов, на когото сме много благодарни за шанса, който ни даде. Мислим да продължим и занапред  да се занимаваме с музика заедно.

Какво да очакваме от вас, къде и кога можем да ви слушаме, каква музика ще чуем от вас?

Нона и Ивайло: Най-скоро може да очаквате празничния концерт на 30 декември 2016 г. на площад „Възраждане“ в Габрово. Там ще свирим с участието и на членове на група „Solar“.

Габрово ще празнува Нова година първи в света… на 30 декември

След това ни предстои участие в изложба на едно много талантливо момиче в Габрово – Ивета Донева, бивша възпитаничка на Априловската гимназия. Тя е автор на корицата на стихосбирката на Иван Христов.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.