Коледуването и коледарите – традиции от старо Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Коледуването е най-важният обичай, изпълняван след полунощ на Бъдни вечер. Народът ни казва, че ако не минат коледари, „ялова ще е годината“, всичко ще върви не както трябва. Затова всяко семейство се подготвя да ги посрещне като най-чакани гости. Тяхната благословия е като заклинание. С коледарите във всеки дом влизат плодородието и благополучието. Ето какво още споделят за обичаите на празника от Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово.

Коледарската дружина винаги се състои от нечетен брой млади мъже – ергени. Народът казва, че мъж, който не е коледувал, няма право да се жени. Групата се води от най-опитния коледар, наречен Станеник или Цар. Той трябва да знае добре всички песни, да има артистична душа, щедра ръка и добро сърце. Коледарите се събират на Игнажден в дома на Станеника и започват да разучават коледарските песни и наричания.

Станеник. Източник: Стародумци, stornik.org

Участниците в групата, в деня на празника, се обличат в чисти дрехи, задължително носят кол и ямурлук, а на главата си слагат калпак украсен с наниз от пуканки, червени чушки, сушени сливи или стафиди. От дома на водача, се нареждат в определен ред и тръгват из селището. Започват коледуването от къщите на големците (кмет, поп, даскал).

Коледари в Етнографски музей на открито „Етър“ © ЕМО Етър

Във всеки дом ги даряват с „каквото са произвели“ – жито, плодове, вино, месо, сланина, боб и други подобни. Задължително стопанката дава коледна погача „харман“ на Станеника, а той я вдига над главата си и нарича. Ако в къщата има мома и нейният любим е в коледарската дружина, тя му приготвя специален кравай и му го дарява. Така дава нишан пред всички за своите чувства.

Коледари в Етнографски музей на открито "Етър" © ЕМО Етър
Коледари в Етнографски музей на открито „Етър“ © ЕМО Етър

Коледуването завършва с общо угощение на коледарите. То се прави в дома на водача на групата на Коледа или в друг ден, но не по-късно от Ивановден. Другите събрани продукти се раздават на бедните.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ОТ „СТОРНИК“ и „ГАБРОВО DAILY“:

Коледуването и коледарите – традиции от старо Габрово

Старите думи на Бъдни вечер и Коледа

Вапцов разказва: Едно време габровци излизат на протест в защита на домашните си прасета

На Бъдни вечер и Коледа в севлиевското село Горна Росица 

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Къде се продават част 1 и част 2 на „Кварталите на Габрово“?

В Габрово

Онлайн

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 1

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

КВАРТАЛИТЕ НА ГАБРОВО. ЧАСТ 2

  • „Български книжици“ (ТУК)
  • „Сиела“ (ТУК)
  • „Хеликон“ (ТУК)

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.