Протест на жп гара Габрово - януари 2015

Парламентът извънредно: Да се пуснат спрените влакове

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Протест на жп гара Габрово - януари 2015„Представих предложението на Габровска област за възстановяване на необходимите влакове пред Комисия Транспорт към Народното събрание. Резултатът: 1) Комисията излезе с препоръка към Министерство на транспорта да се отмени Заповедта от 12.1.2015 до представяне и приемане на стратегия за развитие на БДЖ пътнически превози.
2) след проведен разговор с Управителя на БДЖ пътнически превози, договорихме възстановяване на 4 влака и промяна на разписанието на 1 от съществуващите.
Благодаря на всички народни представители за подкрепата!“. Това сподели областният управител Николай Сираков на официалната Facebook страница на областната администрация. Сираков се ангажира с намиране на решение още на 12 януари на протеста на жп гара Габрово.

На извънредно заседание на парламентарната комисия по транспорт на 14 януари народните представители разгледаха ситуацията с БДЖ и излязоха с решение Министерството на финансите да отпусне на БДЖ орязаните 40 млн. лв. от годишната държавна субсидия, националният железопътен превозвач да не спира повече влакове и да пусне отново в движение спрените 38 влака на 12 януари. Това обаче може да се случи едва след като транспортният министър Ивайло Московски проведе преговори на 16 януари с финансовия Владислав Горанов за субсидията на БДЖ.

Синдикатът на железничарите в България (СЖБ) към КНСБ инициира подписка срещу спирането на влаковете в Габровско. Вчера Регионалният съвет на КНСБ излезе с позиция по темата: „Област Габрово е сред най-засегнатите от спирането на влаковете. Обръщаме внимание на властимащите, на централната и местната власт върху негативния ефект от спирането на влакове за икономическото развитие на област Габрово. Ограничава се достъпът до училище и до работното място на живущите в малките населени места на областта, а закриването на линиите ще доведе до съкращения на служители на железницата. Напомняме, че в планинския район, в който живеем железопътният транспорт е единственият сигурен, стабилен и екологичен транспорт“ – заявяват синдикалистите.

Националните телевизии отразиха с преки включвания недоволството на гражданите в Габрово. Влак от Царева ливада пристигна на жп гарата в Габрово вчера с некролог с надписа „Скръбна вест“ за смъртта на влак 42204


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.