Обилен снеговалеж в Габрово, 25 октомври 2014

Над 50 села и 4 квартала са без ток, спрени са автобусите за Севлиево и В. Търново (обновена)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Обилен снеговалеж в Габрово, 25 октомври 2014

Статията е обновена с информация към 16:00 часа на 25 октомври 2014 г.

ОБЯВЕНО Е БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ, подробности тук.

Обилен и продължителен снеговалеж блокира Габрово. От 14 часа официално беше обявено бедствено положение на територията на общината. Въведени са и временни ограничения и забрани. Спрени са междуградските линии посока Габрово – Севлиево и Габрово – Велико Търново. Височината на снежната покривка в централната градска част към 13:30 ч. е над 30 см, а обстановката продължава да се усложнява поради неспиращия обилен снеговалеж.

По информация от общинската администрация към 16 часа аварии са оставили без ток 60 села и 5  квартала, сред които са Ябълка, Шумели, Априлово, Гачевци, Трънито.  Екипи на „Енерго про“ локализират и отстраняват повредите.

До обяд проходът Шипка беше проходим при зимни условия, но към 16 часа Община Габрово информира за преустановено движение през Шипка поради обилен снеговалеж и паднала дървесна маса.

Тъй като тежкият и мокър сняг чупи клони, от Община Габрово апелират пешеходците да бъдат внимателни и да не излизат навън, ако не е крайно наложително. Водачите на автомобили да паркират автомобилите си, така че да не пречат на снегопочистващата техника. Предвид усложнената зимна обстановка, препоръчваме водачите на МПС да бъдат изключително внимателни и да шофират само ако автомобилите са снабдени с гуми, подходящи за зимния сезон.

Преустановено е движението на влаковете на територията на община Габрово. Организира се извозването на 45 човека, от които 20 ученици, останали на гара Съботковци ,след прекъсването на движението на влака в това направление. Сигналите за паднали дървета и клони се отработват от екипите на Пожарна безопасност и защита на населението.

Територията на града се почиства с цялата налична техника от 25 машини на ОП „Благоустрояване“. Започна и почистването на пътищата към селата с общо 12 машини. Основно ще бъдат почистени главните пътища. Към част от селата снегопочистващата техника ще бъде насочена в следобедните часове.

Към 13:30 ч. видимостта на територията на цялата община, включително на прохода Шипка и към курортен комплекс  Узана, е силно ограничена. Температурата там е минус 5 градуса, височината на снежната покривка – 45 см, духа силен вятър и има навявания, но пътят вече е проходим при зимни условия.

В Община Габрово от рано тази сутрин работи Общинският съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия.

Към момента няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, може да бъде потърсена помощ на тел.112.

Фотография: Благовеста Михова

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.