ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – победител в състезанието „Евроскола“ на Европарламента

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Регионалното състезание по програма "Евроскола" - Габрово, 2016
Регионалното състезание по програма „Евроскола“ – Габрово, 2016

Ученическият отбор на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ е сред победителите в регионалното състезание за участие в програма „Евроскола“ на Европейския парламент. Габровските ученици ще посетят в началото на 2017 г. Европейския парламент в Страсбург. Те ще участват в симулация на неговата работа, ще разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Победител в състезанието е и училище от Трявна

Още един ученически отбор от област Габрово е победител в състезанието – СУ „Петко Р. Славейков“, Трявна. Сред останалите победители са отборите на Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, Велико Търново; Частна профилирана гимназия „Американски колеж – Аркус“, Велико Търново; СУ „Георги Измирлиев“, Горна Оряховица; СУ „Николай Катранов“, Свищов; Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Велико Търново.

Ученици от областите В. Търново, Габрово и Ловеч в регионално състезание „Евроскола“ в Габрово

Регионалното състезание по програма „Евроскола“ беше организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България.

11 отбора от областите Велико Търново, Габрово и Ловеч се включиха в състезанието в Габрово на 19 ноември 2016 г. Домакин на състезанието в Габрово беше Художествената галерия „Христо Цокев“. Община Габрово също подкрепи състезанието, като символичен старт на деня даде Нела Рачевиц, заместник-кмет по култура. Тя пожела успех на младите състезатели, напомни им да бъдат активни и ги покани да посетят единствения по рода си Интерактивен музей на индустрията в Габрово.

Отборите участници бяха съставени от 5 ученици и ръководени от един учител. Преподавателите нямаха право да участват в самото състезание и да се намесват в представянето на учениците си. Учениците бяха оценявани от жури в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП; Андрей Новаков, член на Европарламента (ЕНП); Ирена Бойновска, национален координатор на екипа на евродепутата Ева Паунова (ЕНП); Бойко Благоев, ръководител на отдел „Комуникации“ в Представителството на Европейската комисия в България.

Отборите, които не успяха да спечелят квота за Страсбург, бяха поканени да посетят Дома на Европа в София по случай честванията на Деня на Европа през 2017 г. за сметка на Информационното бюро на ЕП.

Андрей Новаков: Покланям се пред всички, решили да се върнат и да работят за България

„Впечатлен съм от знанията ви. След няколко години нашето бъдеще ще бъде във вашите ръце и аз съм спокоен за това. Всяко евро от Европейския съюз за млади хора е оправдано и вие сте доказателството за това“, каза евродепутатът Андрей Новаков, след като видя представянето на учениците по темите. Той посъветва младите хора, освен със знания и амбиция, да правят всичко и със сърце. „То дава смисъл. Всичко, което правим, особено в сферата на науката и иновациите, е безполезно, ако не помага на хората и не прави държавата по-богата. Бих стиснал ръката на всеки от вас, който реши да замине за чужбина и да се реализира там, но ще се поклоня на всички, които са решили да се върнат и да работят за страната си“, каза още Андрей Новаков.

Програма „Евроскола“

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование.

По информация от Информационното бюро на Европейския парламент в България и пресофиса на Андрей Новаков, евродепутат ГЕРБ/ЕНП


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.