Лазаровден в ЕМО "Етър", 31 март 2018 © ЕМО "Етър"

Приключи надпреварата за лазарки, ще ги видим на 20 април в „Етър“-а

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Момент от надпреварата за гиздави лазарки на ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Момент от надпреварата за гиздави лазарки на ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Приключи надпреварата за гиздави лазарки, която обяви Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово. През следващите дни предстоят обученията на избраните момичета в „Училище за лазарки“, съобщават от музея.

На 8 април е първата репетиция. От ЕМО „Етър“ са подготвили и лекция за Лазаровден, за да научат бъдещите лазарки повече за празника.

Тази година празникът Лазаровден е на 20 април. От 11:30 и 13:30 ч. всички посетители на Етнографски музей на открито „Етър“ ще могат да видят красивите габровски лазарки и обичая лазаруване.

„Мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“

Лазаровден се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Според народната традиция празникът, наричан още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“, е денят, в който момите, след като лазаруват, могат публично да се момеят, да се гиздят, да се задомяват. Старите вярвания казват, че „нелазарувала мома не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар, не може да се задоми“, затова на такива моми се гледало с пренебрежение и присмех.

Лазарките са момичета от 10 до 16 години, разделени по групи с еднакъв възрастов състав. „Бъдещите“ моми започват да се готвят за участието си в обреда още „среди пости”, като се събират, за да разучават и да си припомнят лазарските песни и танци.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Култура

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.