Равносметката след втория протест: задържани протестиращи, запалени са две необитаеми сгради в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Полиция. Снимката е илюстративна. Pixabay

Около 900 души са били протестиращите габровци на 11 април. За реда са следили 50 полицаи и 100 жандармеристи. На извънреден брифинг в Ритуалната зала на Община Габрово тази сутрин (12 април 2019 г.) главен комисар Христо Терзийски, директор на главна дирекция „Национална полиция”, съобщи равносметката след изминалия втори протест в Габрово на 11 април вечерта.

По думите на Терзийски на протеста е имало хора с маски с цел неразпознаването им, а сред проблемните ситуации са били хвърляне на камъни и бомбички. Четирима души от протестиращите са задържани, като срещу трима от тях ще бъдат образувани досъдебни производства по чл. 270 от Наказателния кодекс – „Който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева.“ Четвъртото лице не е притежавало лични документи.

Запалиха необитаеми постройки в Габрово

Към 23:30 ч. са задържани и четирима души за проверка във връзка с пожар на покривната конструкция на необитаема постройка. По този случай ще бъде образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 330 от НК – за палеж. Пострадал е един полицейски служител – сподели още главен комисар Терзийски.

От РДПБЗН – Габрово съобщиха, че в 22:30 ч. на 11 април е получено съобщение за пожар на две необитаеми постройки ул. „Батак” в гр. Габрово. Причините за пожара са в процес на установяване.

Двама журналисти пострадаха при сблъсъците на протеста в Габрово

Двама журналисти от Радио 999 пострадаха по време на протеста снощи – операторът Даниел Стефанов и колегата му – репортер Веселин Цветанов. Инцидентът е станал при една от блокадите на жандармерията, посочиха те пред Нова телевизия. „Ние бяхме най-отпред с колегата и когато чухме „Не натискайте, ще пробиваме”, усетих, че ще има голям натиск. Издърпах колегата, но не успях да избегна палката от жандармеристите. Шурна една кръв, успяхме да излезем с колегата, седнахме на земята и дотам със снимането на репортажа”, обясни пред Нова тв Стефанов и допълни, че в Спешния център са му направили два шева. Има съмнение за комоцио.

Видео на Нова телевизия с двамата пострадали журналисти може да гледате тук:

ОБЗОР НА ПРОТЕСТИТЕ В ГАБРОВО:

Нощта на протеста в Габрово – 10 април 2019 г. (ОБЗОР и ВИДЕО)

Втора вечер на протест в Габрово, сблъсък между граждани и силите на реда (ВИДЕО)


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Крими

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.