Тотю Иванов

28 май 1876 г. – убит е революционерът Тотю Иванов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Тотю Иванов

На 28 май 1876 г. е убит подвойводата на Габровската чета в Априлското въстание Тотю Иванов. 

В книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“, издадена в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева, четем повече за габровеца Тотю Иванов:

Роден е около 1848 г. в Габрово. Той е сред дейците на габровския революционен комитет и се включва в приготовлението и реализацията на въстанието от април-май 1876 г. Избран е в щаба на Габровската чета с войвода Ц. Дюстабанов, определен e за подвойвода на отделението, което потегля към Батошево през Дебел дял и Гъбене.

Участва и в последното сражение под връх Марагидик на 11 май, след което четата се разпръсква. След няколкодневно скитане из Балкана Тотю Иванов успява да достигне до с. Тодорчета, Топлешка община. Предаден, води малко сражение, в което е убит.

Отрязана и набодена на прът, главата му е донесена на 28 май в Габрово и изложена на показ на пазарния площад при старата часовникова кула. На другия ден е заровена край р. Синкевица, откъдето през нощта е извадена от баба Драгулица и погребана в гробищата при църквата „Успение Богородично”.

Още по темата:

1 май 1876 г. – обявено е Априлското въстание в Габрово

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.