26 август 1934 г. – откриват Паметника на свободата на Шипка

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изображение: Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"
Изображение: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

На 26 август 1934 г. десетки хиляди българи присъстват на откриването на най-българския паметник – Паметника на свободата на Шипка (връх Свети Никола), научаваме от страницата на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ във Facebook.

Присъстват цар Борис ІІІ и министър-председателят Кимон Георгиев. Проектът за паметника е на архитекта Атанас Донков от Габрово и скулптора Александър Андреев от Ловеч, четем в книгата „Имало едно време в Габрово“.

Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

Изображение: Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"
Изображение: Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

В приземния етаж, под мраморен саркофаг, поставен на четири лежащи лъва, се съхраняват костите на загинали при отбраната на Шипка герои.  Пред саркофага са застинали на вечна стража каменните фигури на руски воин и български опълченец.

Експозицията, разположена по останалите седем етажа на паметника, разкрива героизма на руси и българи по време на петмесечната отбрана на прохода.

От последната площадка се открива панорамен изглед към околността с възстановените батареи, траншеи, обозначени позиции, паметници и братски могили, запазили спомена за подвига и саможертвата на шипченските герои.

За туристите се организират и пешеходни екскурзии по позициите на някогашното бойно поле.

Статията е написана по информация от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и книгата „Имало едно време в Габрово“ от поредицата на Момчил Цонев и Даниела Цонева „Габрово – живият град“

Ако се интересувате от миналото на Габрово, следете рубриката на Габрово Daily „История“ тук. Още за историческите личности, места и събития от Габрово едно време може да разберете от Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата „Габрово – живият град“.

ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ ЗА ГАБРОВО

Посетете специалната страница за книгата „Кварталите на Габрово“ в Онлайн музей на Габрово

Купете си книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” онлайн от „Български книжици“ ТУК

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories История

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.