Габровецът Християн Стоянов със сребро от Параолимпийските игри в Токио

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габровският лекоатлет Християн Стоянов спечели сребърен медал от Параолимпийските игри в Токио, съобщават от sport-gabrovo.com.

Това е първо отличие за Християн от най-авторитетния спортен форум на планетата. Преди пет години на Параолимпиадата в Рио той беше най-младият български участник и завърши на седмо място. В кариерата си до момента Стоянов има злато (2019) и бронз (2017) от световни първенства за атлети с увреждания, както и първо и второ място на европейски шампионати – 2018 и 2021 г.

Общо 12 състезатели се впуснаха в надпревара за медалите. Сред тях бяха трикратният олимпийски и петкратен световен шампион Самир Нойуа от Алжир, европейският шампион от тази година Александър Яремчук (Русия), световният шампион от 2017 г. и олимпийски вицешампион от Рио`2016 – Давид Емонг (Уганда), олимпийският шампион на маратон от Рио`2016 Ли Чаоян (Китай) и др.

Християн Стоянов се настани в челото на групата веднага след старта, заедно с кениеца Феликс Кипруто и Александър Ярумчук. Преди последната обиколка от 1500-метровата дистанция възпитаникът на треньора Евгени Игнатов беше начело. Европейският шампион Александър Яремчук от Русия атакува 400 метра преди финала, след което последва контраатака от българския атлет. В последните 50 метра обаче руснакът успя да излезе начело и да спечели златото по същия начин, по който го направи и на европейското първенство през юни в Полша.

Времето, с което Яремчук спечели, беше 3:52.08 минути. Стоянов пресече финала с 3:52.63 мин, а трети остана Емонг с време 3:53.51.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Християн Стоянов стана национален шампион в бягането на 1500 м

Габровецът Християн Стоянов стана Спортист на годината с увреждания

Християн Стоянов стана „Спортист на Габрово“ за 2019, вижте и звездния спортен отбор на Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Спорт

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.