33 спортисти в XIII Турнир по вдигане на тежести „Михаил Петров“ в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ХІІІ турнир по вдигане на тежести „Михаил Петров“ - Габрово 2016
ХІІІ турнир по вдигане на тежести „Михаил Петров“ – Габрово 2016 © Община Габрово

33 спортисти участваха в XIII­-ия Турнир по вдигане на тежести „Михаил Петров“ в памет на трикратния световен шампион и габровски спортист. Събитието се проведе на 26 ноември в спортна зала „Орловец“, съобщават от Община Габрово. Организатори бяха местният СКВТ „Михаил Петров“ и Община Габрово.

Участниците бяха разпределени в три възрастови групи –  момчета до 13 години, кадети до 15 години и кадети до 17 години.

Събитието беше открито от кмета на Габрово Таня Христова. Музикален поздрав към всички спортисти отправиха малките изпълнители на танцова формация „Сивек“.

Най-много състезатели имаше в групата на момчетата. Там се включиха представители на два русенски клуба ТСК „Русе“ и СКВТ „Ванев“, на АСКВТ „Сливен“ – Сливен, на СКВТ „Старт“ – Червен бряг, на КВТ „Самсон“ от Сопот. Участваха и петима щангисти от габровския СКВТ „Михаил Петров“ – Петьо Петров, Стелиян Георгиев, Николай Тачев, Иван Самет и вицешампионът от държавното лично първенство при 50-килограмовите Йордан Стефанов.

Първо място спечели Карлос Насал от СКВТ „Старт“ – Червен бряг. Класирането беше по системата „Синклер“, което е на базата на точки, изчислени по коефициент спрямо личното тегло на състезателя и килограмите в двубоя, които е вдигнал.

Второ място и сребро грабна Веселин Русев от ТСК „Русе“. Ивайло Лучев от КВТ „Самсон“ – Сопот, се класира на трето място.

В състезанията при кадетите до 15 и 17 години участваха трима европейски шампиони от първенството в Нови Томисл, Полша. Това са състезателите на ТСК „Русе” Ангел Русев и Кристиян Йорданов в групата на кадетите до 15 години и Васил Маринов от АСКВТ „Сливен“ в групата на кадетите до 17 години.

При 15-годишните кадети се включиха и двама представители на домакините от СКВТ „Михаил Петров“ – Ивайло Иванов и Нико Николов.

Кой е габровският спортист Михаил Петров?

Михаил Петров е роден през 1965 година и започва да се занимава със спорт под влиянието на своя брат – майстор на спорта Стефан Петров, който по това време е национален състезател по вдигане на тежести, европейски и двукратен световен вицешампион. Михаил Петров е многократен шампион и рекордьор на страната, а като национален състезател печели редица международни турнири в категория до 67.5 кг. Той има две втори места от европейски първенства – от Катовице (Полша) през 1984 година и от Карлмарксщад (Германия) през 1986 година. Първенец на стария континент става през 1987 година, на първенството в Ремс (Франция). Габровският тежкоатлет стъпва в три поредни години на най-­високото стъпало на световни първенства. Първата му планетарна титла е от шампионата в Сьодертале (Швеция) през 1985 година. На следващата година отново става първи на първенството, което се провежда в София. Третият му световен връх е през 1987 г. в Острава (Чехословакия). В това състезание габровският състезател подобрява и световния рекорд в изтласкването – 200.5 килограма, в извънреден, допълнителен опит.

1987­ г. е най­-успешната за него като състезател. След европейската и третата световна титла, Петров триумфира и в състезанието за Световната купа в Сеул (Южна Корея) и то с нови два най-добри резултата на планетата – 158 килограма в изхвърлянето и 355 в двубоя. Заради феноменалните му постижения, Международната федерация по вдигане на тежести го определя за най-­добрия щангист на планетата за 1987­ г. Световните и европейски рекорди, които поставя Мишо Петров, на практика остават вечни, тъй като в последствие МФВТ променя категориите в щангите.

Изображения: Община Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.