Теодор Кабакчиев - „Ерзберг Родео“ - Red Bull Hare Scramble

Теодор Кабакчиев – най-добрият българин в екстрийм ендуро надпреварата „Ерзберг Родео“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Теодор Кабакчиев - „Ерзберг Родео“ - Red Bull Hare Scramble17-годишният габровски състезател Теодор Кабакчиев постигна най-големия успех, завоюван от българин в най-известната екстрийм ендуро надпревара „Ерзберг Родео“, съобщи sport-gabrovo.com. Теодор се класира на 28 място във финалната кулминация на състезанието, славещо се с най-предизвикателните трасета, най-стръмните наклони, най-непреодолимите препятствия, които поставят на пределно изпитание куража и възможностите на състезатели и мотоциклети.

„Ерзберг Родео`2015“ започна добре за Теодор, който въпреки че удари ръката си в препятствие по време на двудневния пролог, успя да се нареди на 73-та позиция. Това му даде възможност да стартира от добрата втора редица в Red Bull Hare Scramble. В жестока и многочислена конкуренция, останалите българи, които влязоха в първите 500, бяха Димитър Цветков, който зае 111-то място, Михаил Митов – 133-ти, Илиян Кузманов – 238-ми, и Николай Мартинов – “Сървайвъра” – 289-ти.

Кабакчиев направи нов добър старт в най-интригуващата надпревара от „Ерзберг Родео`2015“ и след близо два часа изморително каране по изключително тежък терен, прокаран от организатора Карл Катох, успя да достигне една от най-коварните секции не само в „Ерзберг Родео”, а въобще в историята на надпреварата, по-известна като Karl’s dinner – 15-тата контролна точка. Габровският тинейджър без проблем преодоля  високите камъни и стигна до 16-та контрола (Double Foult), което записва с големи букви името му сред най-успешните в този спорт.

Преди същинското изпитание Теодор участва много успешно и в традиционното първо състезание от „Ерсберг Родео“, носещо името Rocket Ride, което се състои в изкачване на стръмен наклон. В него се включиха 300 състезатели от 23 нации и 4 континента. Въпреки силната конкуренция ученикът от Националната Априловска гимназия успя да стигне до полуфинала и да намери място сред най-добрите 12 в тази надпревара.

Габровецът Теодор Кабакчиев спечели втория кръг в BG-X Ендуро шампионата

„Ерзберг“ означава планина, съставена от руда и трасето, на което се провежда надпреварата, е в открит рудник, разположен в огромна долина. Ежегодно в селцето Айзенерц се събира елитът на ендуро спорта от цял свят. Напливът от участници и интересът към „Ерзберг Родео” е огромен и на старт в т.н. пролог (Iron Road Prologue) стартират повече от 2000 души с всякакъв вид мотори, които се състезават по чакълест път с дължина от 13,5 км и широк на места до 30 метра. Само най-бързите 500 от тях имат правото да карат в заключителната фаза и се класират за Red Bull Hare Scramble.

Кулминацията на “Ерзберг Родео” е едно от най-трудните еднодневни офроуд състезания в света. Участниците имат четири часа, за да преминат през 23 контроли, разположени по 23- километровото супер тежко трасе в подножието на Алпите. Четири часа, изпълнени с пот, болка и дори безнадеждност, защото теренът, през който преминават мотоциклетистите, е неимоверно труден. Преодоляват се почти отвесни насипи, склонове, горски масиви с извадени отвън коренища, огромни канари, с размер на най-малките камъни от по метър, планини от каменопади и свлачища, водни и кални препятствия. В това състезание до финала често достигат по-малко от 10 човека и то най-добрите, най-здравите, технични и натренирани състезатели в света.

Изображение: sport-gabrovo.com


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories Спорт

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.