Напусна ни доайенът на българския автомобилен спорт Илия Чубриков

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Почина габровецът и доайен на българския автомобилен спорт Илия Чубриков, съобщи БНР. Тъжната новина идва малко повече от месец преди да навърши 86 години и след тежко боледуване.

Преди пет години Чубриков издаде автобиографичната си книга „От Габрово до Монте Карло и нататък“.

Илия Чубриков е роден на 8 януари 1935 г. в град Габрово. Със спорт започва да се занимава още в началното училище, първоначално със ски спорт, а по-късно и с мотоциклетизъм.

Чубриков има точно 23 първи места в генералните класирания зад граница, а титлите му в националните шампионати са безбройни. Габровецът е първият българин балкански шампион. Той е и първият наш пилот, който единствен е участвал в три от стартовете на рали „Монте Карло“. Спечелил е първата европейска титла за страната ни в планинските изкачвания. Първи е записал името си като победител в най-голямото българско рали – „Златни пясъци“. През 1971 г. той печели рали „Златни пясъци“ (сега „Рали България“) с автомобила Рено Алпин 1600. През 1978 г. Чубриков печели първообраза на маратонското състезание Париж-Дакар – Обиколката на Средиземно море.

В статията е използвана информация и изображение от сайта на БНР.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Спорт

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.