Напусна ни създателят на женския хандбал в Габрово Христо Коев

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Малко преди да навърши 77 години, ни напусна създателят на габровския женски хандбал Христо Коев, съобщават от sport-gabrovo.com. През 2014 г. той беше удостоен със званието почетен гражданин на Габрово за огромния си принос към развитието и популяризирането на габровския и българския спорт.

Поклонението ще бъде на 26 септември от 13:00 часа в църквата „Успение Богородично“ в Габрово.

Христо Коев – кой е създателят на габровския женски хандбал

Христо Коев е роден на 23 ноември 1943 г. в Габрово. Завършва ВИФ „Георги Димитров“ (сега Национална спортна академия). През 1970 г. създава Хандбален клуб „Габрово“, чиито отбори са постоянни медалисти на страната и с постигнатите резултати габровската хандбална школа се утвърждава като водеща в женския хандбал.

Под негово ръководство израстват редица елитни треньори – Цоньо Начев, Добрин Очков, Николай Топузаков, Анита Хараланова, Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Петя Панчева и др. Голяма част от подготвените от него състезателки впоследствие правят успешна кариера в клубове от водещи първенства в чужбина. Сред възпитаничките му са и някои от момичетата, донесли историческото второ място на България на Световното първенство за девойки през 1993 г. в Габрово и Велико Търново.

Печелил е титли и купи на страната с отборите на „Шогун“ (Нови Пазар) и „Пирин“ (Благоевград), Купа България с ХК „Габрово“.

От 1990 до 1999 г. работи в клубове в Италия, Испания и Бразилия – старши треньор е на мъжкия отбор „Симиани“, Италия, „Рио де Женейро“, Бразилия, „Тека“, Испания. След завръщането в Габрово на Христо Коев и Росица Бакърджиева, двамата създават Хандбален клуб „Бъки“, който много бързо се превръща в хегемон на родната хандбална сцена при подрастващите. През 2006 г. ХК „Бъки“ спечели шампионските титли във всички възрастови групи в женския профил, включително и тази при в „А“ РХГ – първа в историята на габровския спорт в колективен спорт на ниво жени и мъже.

Воден от него тим е и последният, който успява да се класира на финали на Европейско първенство при девойките през 2007 година. Като треньор на женския национален отбор през 2012 г. печели турнира EHF/IHF Челъндж трофи в Габрово и Велико Търново, през 2014 г. повтаря успеха в Лариса, Гърция, а през 2013 г. триумфира и в световната надпревара, проведена в Мексико.

Благодарение на своите огромни хандбални познания и опит Христо Коев е постоянен лектор на треньорските семинари, организирани от Българска федерация по хандбал. Бил е председател на Треньорско-методическата комисия на БФХ и селекционер-координатор в женския профил.

В статията е използвана информация от sport-gabrovo.com и сайта на Община Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories Спорт
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.