Спортист на Габрово 2014

Христо Георгиев и Християн Стоянов са най-добрите спортисти на Габрово за 2014 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Спортист на Габрово 2014Най-добрите спортисти на Община Габрово за 2014 г. са Христо Георгиев в класацията при мъжете и жените и Християн Стоянов при подрастващите, научи Габрово Daily от сайта sport0-gabrovo.com. Топ спортистите бяха наградени на церемония в зала „Възраждане“ на 17 декември лично от кмета Таня Христова. По нестандартен начин протече церемонията – под формата на телевизионно предаване.

Първи места

Христо Георгиев е европейски вицешампион и бронзов медалист от световното първенство по киокушин. Той е част от мъжкия национален отбор на България по киокушин и има пет призови места от края на миналата година до момента – бронзови медали от Световните първенства в София и в Япония, вицеевропейска титла от Волос (Гърция) през тази година, второ място в откритото първенство на Япония, трето място от европейския шампионат в Легница през декември 2013-та.

Християн Стоянов е двукратен световен шампион по лека атлетика за хора с увреждания – на 800 и 1500 метра от първенството на планетата за хора с увреждания до 19 години в Мандевил, Англия. 4-то място с отбора на България извоюва в юношеското Световно първенство по планинско бягане в Тренто, Италия. У нас стана вицешампион по планинско бягане при юношите младша възраст, бронзов медалист от Националния шампионат на открито на 800 метра и шампион в същата дисциплина в ученическите игри.

Втори места

Под номер 2 в класацията „Спортист на Габрово 2014“ се наредиха Александър Стоянов и Мартин Пенчев. Състезателят на карате клуб „Янтра“ Александър Стоянов спечели Европейската титла при мъжете по Шотокан карате-до от първенството в Егер, Унгария. Награден е и от фондация „Димитър Бербатов“ като финалист за голямата награда (лауреат) при най-големите (до 12 клас). Мартин Пенчев от клуба по спортно ориентиране „Узана“ спечели два златни медала от Източноевропейския шампионат в Македония, 10-то място на Европейското първенство за юноши по ски ориентиране в Естония и множество първи места в родните шампионати по лятно, ски и коло ориентиране.

Трети места

Под номер 3 в класацията са Христина Козарева от колоездачен клуб „Георги Одрински“ и Симона Иванова от клуб „Акро арт“. Христина постигна успехи в планинското колоездене, а също така и на маратон, ултрамаратон, планинско багане и коло ориентиране. Симона записа 4-то място в дисциплината батут-синхрон на Европейското първенство по скокове на батут в Португалия, както и първо място индивидуално и на синхрон на международен турнир в Беларус.

 

Класацията при мъжете и жените от №4 до №10

Лидия Ковачева – лидерка на ХК “Бъки“ и националния отбор на България по хандбал, спечелил първото място в турнира „Челъндж трофи“ в Лариса (Гърция)

Мартин Понев – ориентировач от КСО „Узана“

Добромир Димитров – национален разпределител и бивш състезател на КВК“Габрово“

Стефан Стефанов – топ реализатор на РК “Янтра“ и националния отбор по ръгби

Мариела Пенева – състезателката от клуб „Акро-арт“ е осма от европейското първенство в дисциплината батут-синхрон

Николай Ганев – републикански първенец от планинския шампионат по автомобилизъм

Илия Българов – шампион от откритото първенство на България по тенис за състезатели над 35 години

Класацията при подрастващите от №4 до №10

Габриел Иванов – бронзов медалист от Световното първенство по киокушин при кадетите, състезател от СК“Киокушин“

Боговеста Йосифова – най-добрият десен гард при хандбалистките до 19 години в България, състезател от ХК“Бъки“

Цветан Иванов – златен медалист от Източноевропейския шампионат по спортно ориентиране при юношите до 16 години

Димитър Мадемов – ръгби национал, състезател от РК „Янтра“

Явор Георгиев – номер 1 в боксовата категория до 72 килограма във възрастовата група ученици, състезател от БК “Габрово 91“

Валерия Лозанова – републиканска шампионка по карате киокушин при девойките младша възраст и пета от Европейското първенство във Волос, Гърция, състезател от СК “Надежда“

Гала Чалъкова – Мис Лека атлетика 2014, състезател от АК „Орловец 93“

Треньор на годината

В категорията „Треньор на годината“ отличието беше присъдено на  Елеонора Николова от клуба по спортно ориентиране „Узана“.

Специални отличия

За цялостен принос към габровския спорт с почетен плакет беше удостоена г-жа Ганка Ненова. Отличени бяха и две футболни личности – най-добрият български рефер за последните два сезона – Георги Йорданов и обещаващият 15-годишен талант Станислав Иванов, който донесе победата на „Левски“  в двубоя с „Лацио“ по повод 100-годишния юбилей на синия клуб, а през август беше и на едноседмични проби в английския гранд „Ливърпул“.

Специална фланелка получи най-спортната лекарка в Габрово – д-р Юлия Йовчева. Изненадата и беше подготвена от колоездачния спец Васил Дянков.

В статията е използвана информация и от в. „100 вести“, 18 декември 2014 г., „Християн Стоянов и Христо Георгиев – номер 1 в спорта“, автор Надежда Тихова

Фотография: sport-gabrovo.com

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Спорт

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.