Габровката Илияна Илиева спечели пета Купа България по спортно ориентиране

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габровката Илияна Илиева спечели пета Купа България по спортно ориентиранеГабровката Илияна Илиева спечели пета Купа България по спортно ориентиране в своята кариера. С екипа на КСО “Узана“ Илияна триумфира в елита при дамите по време на 39-ите тридневни международни надпревари за Купа България, които се проведоха в природен парк „Златни пясъци“ край Варна, съобщава sport-gabrovo.com.

Състезанието привлече близо 900 ориентировачи от 20 държави, разделени в 41 групи – от 10 до 84-годишни.

Илияна поведе още в първия ден и до края нe изпусна лидерската позиция. Във втория ден румънката Андра Анхел от „Университатя“ (Крайова) регистрира по-добро време от състезателката на КСО „Узана“, но въпреки това не успя да я изпревари в генералното подреждане. В преследването пък Или беше безкомпромисна и увеличи аванса си от 1.17 минути до внушителните 12.48 минути на финала. Анхел взе среброто, а трета остана Лилиана Гоцева от  „Младост“ (Благоевград).

На крачка от топ 3 беше и съпругът на Илияна – Лъчезар Илиев. Той участва в елита при мъжете и беше трети след първия ден, но впоследствие се смъкна на четвъртата позиция, изпреварен с по-малко от минута от бившия световен шампион със щафетата на Норвегия – Торе Сандвик, който се състезава за отбора на домакините от „Бегун“ (Варна).

Любопитен факт е, че в Купа България`2015 участва цялото семейство Илиеви. На старт застана и малкият Стиан, който е само на година и 9 месеца, но вече бяга с картата. Той участва в надпреварата при момчетата до 10 години, подпомаган от своя дядо-специалист и бивш победител в Купа България – Васил Шандурков.

Още седем състезатели на клуб „Узана“ взеха медали от най-голямото състезание  по ориентиране в България. Безапелационни победи извоюваха Елеонора Николова при Жени`35 (първа и в трите старта) и Юлия Христова при Жени`55. Злато взе и Васил Михайлов, който спечели надпреварата при Мъже`21В. С много добро представяне в третия ден до второто място при Мъже`16 стигна Павел Кръстев. Той стартира четвърти в преследването, 11 минути след втория Здравко Овчаров (Вариант 5, Търговище), но със страхотно бягане успя да го изпревари и да финишира със 7-минутен аванс пред него на втората позиция. По обратния сценарии пък се развиха нещата за Мартин Пенчев. Той водеше със 16 секунди при юношите до 18 години преди преследването, но в последния старт молдовецът Анатоли Фомиков намери по-добрия маршрут и излезе начело, а Мартин взе среброто.

При момичетата до 12 години Цвета Комитска също води битка за медал до последно. Подобно на Павел и тя беше със сериозно изоставане от тройката след първите два старта. В преследването Цвета стартира от пета позиция и успя да навакса пасив от 4 минути за крайното трето място, което успя да измъкне само с две секунди аванс пред Станимира Христова (Диана, Ямбол). При девойките до 14 години Ева Симеонова също взе бронз. Тя се забави сериозно във втория състезателен ден и въпреки че в преследването беше най-бърза от всички, не успя да навакса пасива.

Места в призовите шестици на своите възрастови групи записаха Симона Виденова (6-та, Ж12), Маргарита Радева (6-та, Ж14), Цветан Иванов (5-ти, М18), Илия Цонков (6-ти, М20) и Павел Шейтанов (6-ти, М21А).

След края на Купа България в съставите на националните отбори за предстоящите международни участия попаднаха трима състезатели на КСО “Узана“. Илияна Илиева ще бъде част от женския тим, който ще представи страната на световното първенство в Шотландия от 31-ви юли до 7-ми август. Мартин Понев е включен в националния отбор за младежи, който ще участва на първенството на планетата в Норвегия от 4-ти до 10-ти юли, а Мартин Пенчев ще облече националния екип за юношеското европейско първенство в Румъния от четвъртък до неделя тази седмица.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.