Валерия Стоянова: Тренирам, за да изпитвам духа си и да преодолявам страховете

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Валерия Стоянова на Националното честване на Шипченската епопея 2016
Валерия Стоянова на Националното честване на Шипченската епопея 2016

 

Валерия Стоянова спечели за втора година състезанието по изкачване на стълбите до Паметника на Шипка. Тя учи в Националната Априловска гимназия и се състезава за лекоатлетическия клуб „ТОТ Атлет“ – Габрово. Мечтата й е да следва в Медицинския университет, за да продължи семейната традиция на тази благородна професия.

Тренирам, за да изпитвам духа си и да преодолявам страховете, разказва за себе си Валерия. „Мисля, че най-важно е да бъдем щастливи. И да търсим щастието, не да изискваме от хората да ни го дадат“ – споделя още габровската състезателка.

Какви са съветите на младата лекоатлетка за здравословния хранителен режим, какви тренировки да правим за добра физическа форма и как да се мотивираме – четете в интервюто с Валерия Стоянова.

За втора поредна година печелиш състезанието по изкачване на стълбите до Паметника на Шипка. Това не е обикновено спортно състезание. Какво е усещането да бягаш по 890-те стъпала към Паметника на свободата?

За да се изправиш пред тези стъпала, трябва наистина да вярваш във възможностите си. След всяко стъпало се виждат още безброй много. Важно е да бъдеш сигурен, че величественият паметник все някога ще се открие зад безбройните дървета. На лекоатлетическата писта не е така. Там във всеки миг можеш да погледнеш финала и колко метра ти остават до него. Усещането е много по-различно на това нестандартно състезание. Преди старта, заедно с лекото притеснение и забързания пулс, чувството за национална гордост и възрожденските песни, които се чуват отвсякъде, карат кожата да настръхва при всеки полъх на вятъра. По пътя към финала този вятър става все по-бурен. И не само. Емоциите също започват да напират заедно с извънредния физически дискомфорт. Точно това е необикновеното на това състезание – има по-дълбок смисъл и поражда чувства.

В кой спортен клуб тренираш и кои са най-запомнящите се твои спортни участия?

Тренирам в лекоатлетически клуб „ТОТ Атлет“ – Габрово от 4 години и за това време по-скоро израснах нравствено, отколкото с постижения. Имам бронзов медал от планинско бягане „Шипченска епопея” през 2013 г. Това състезание се състоеше в изкачване на върха от храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка до паметника Шипка и също беше по повод на Шипченските боеве. Имам първо отличие от Планинско бягане „Енина-Бузлуджа“. Участвала съм и три пъти на национален шампионат по лека атлетика в бягане на 1500 м.

През 2016 г. в бягането на 1500 метра на Националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки старша възраст Валерия Стоянова от „Тот атлет“ се класира 8-ма с 5.29.11 минути. 

Валерия Стоянова с бронзов медал от Планинско бягане "Шипченска епопея" 2013 © ЛК "ТОТ АТЛЕТ" Габрово
Валерия Стоянова с бронзов медал от Планинско бягане „Шипченска епопея“ 2013 © ЛК „ТОТ АТЛЕТ“ Габрово

 

Искаш да следваш в Медицинския университет. Защо си избрала да продължиш образованието си в областта на медицината, а не в спорта?

Спортът за мен е източник на мотивация и вяра във възможностите ми при всяко едно начинание. Родителите ми са лекари и ще съм много горда, ако успея да продължа семейната традиция и да практикувам тази благородна професия. Освен това, не обичам нещата да стават лесно. Медицината е доста висока цел и затова ми харесва.

Как изглежда за теб един пълноценно изживян ден?

Пълноценният ден е този, който ще запомним с нещо. Не се чувствам добре, когато времето ми минава, без да правя нищо. Обичам да срещам нови хора и места, да обогатявам и подобрявам себе си, да се трудя и да мечтая за успеха. Затова дори и да съм изморена вечер от учене и тренировки, се чувствам пълноценна и още по-мотивирана.

Валерия Стоянова след успешно приключило състезание
Валерия Стоянова след успешно приключило състезание

 

Какъв хранителен режим спазваш, за да поддържаш физическата си форма?

Когато започнах с тренировките преди около 4 години, много исках да отслабна и рязко спрях консумацията на храни с богато съдържание на въглехидрати и мазнини. Изобщо не помирисвах сладко и тестени изделия. Това не ми се отрази добре – свалих 10 килограма за година и се чувствах физически слаба. Всяка тренировка ми костваше много усилия и не изпитвах наслада от движението. Не бях сигурна дали се харесвам в тази форма. Нещо повече, не беше здравословно.

Постепенно промених представите си за красиво тяло и възвърнах теглото си, но с мускулна маса. Сега пак съм 51 кг, но има голяма разлика в обема на 10 кг мускул и 10 кг мазнини. Чувствам се много по-добре, имам повече сили и желание да тренирам.

Бих съветвала момичетата на моята възраст да не се лишават от сладкото, но да си хапват умерено. Много неправилно е да ядете само сладко с мисълта, че щом не ядете месо и млечни продукти, ще компенсирате и няма да надебелеете. Сладкото е енергиен източник, но не е градивен материал. Тялото ви постоянно обновява клетъчния запас и се нуждае от белтъци, витамини и минерали. Затова наблягайте на чисто месо (най-добре телешко), мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Суровите ядки също са много полезни. Не се плашете от цифрата на калориите им – тялото не усвоява цялата им енергия за разлика от вредните храни. Съветвам момичетата в пубертета да не изпадат в крайност при избора си на диета. Красивото тяло е здравото.

Валерия Стоянова на Лекоатлетически турнир „Никола Вълчанов“ – 2016 © sport-gabrovo.com
Валерия Стоянова на Лекоатлетически турнир „Никола Вълчанов“ – 2016 © sport-gabrovo.com

 

Как тренираш и какви упражнения би препоръчала на тези, които искат да имат добра физическа форма?

Тренирам много разнообразно. Всяка сутрин след ставане се разтягам и правя кратък крос или леки упражнения. Така почва всеки мой ден. По-късно през деня редувам преходи с колелото, фитнес или различни тренировки на стадиона.

Тези, които искат да променят външния си вид, бих съветвала да започнат с леки тренировки. Желанието бързо се изчерпва, когато се прекалява с натоварването. Не е нужно да инвестирате в хранителни добавки и фитнес. В интернет има изобилие от упражнения в домашни условия, които са достатъчно ефективни. Когато не мога да отида до фитнес залата и времето не позволява да тичам навън, аз също тренирам у нас. Имам постелка за упражнения, 2 гири по 4 кг, ластици и въже за скачане и са ми напълно достатъчни.

Валерия Стоянова по време на тренировки
Валерия Стоянова по време на тренировки

 

Как би мотивирала младите хора, за да живеят здравословно?

Голяма част от младите хора имат проблем със самочувствието и увереността. Това е една от причините да се притесняват да посещават фитнес залата или стадиона. Бих посъветвала всички да пренебрегнат тези притеснения и да започнат да се грижат за себе си. Всеки има моменти, в които си мисли, че няма да успее. Някои дни и аз се будя с мисълта, че всичко, което правя, е напразно и нямам сили да продължа. В такива моменти си повтарям, че дори и малко е по-добре от нищо.

Мотивацията не идва сама, не е нещо, което трябва да чакаме. Тя се подхранва от успехите ни, дори и минимални. Започвам с малко и постепенно добивам желание да увелича тежестите във фитнес залата или темпото, ако съм на пистата. След всеки достигнат връх имам усещането, че мога всичко. Мога да ви гарантирам, че с времето всяко усилие се възнаграждава и увереността нараства. Не се страхувайте да започнете или да продължите да тренирате. Високият дух се гради именно в моментите, когато е най-трудно и изкушенията са най-сладки.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.