Томислав Дончев

Т. Дончев: “Боли ме, когато чуя от колеги в ЕП: „Абе, вие да не искате да напуснете ЕС?”

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Томислав Дончев– Г-н Дончев, как ще коментирате спирането на парите и на ОП „Регионално развитие“, вече беше съобщено, че санкции може да има и за ОП „Транспорт“?

– Управлението на европейските пари изисква експертиза от високо ниво, която очевидно в момента липсва. Липсва и лидерство, цел, ясна посока. Правителството се оплита все повече и повече в хаотични и разнопосочни решения. Резултатът е налице – обявена е война на общините, загубено е доверието на Брюксел. Ясно беше, че след като не може по адекватен начин да се реагира с „Околна среда“, следва и „Регионално развитие“. Считам, че това няма да е последната програма със замразено финансиране.

Европейската комисия иска да има компетентен и отговорен партньор в държавата членка, с когото може да работи. В момента в България такъв няма. За съжаление, щетите не се понасят от правителството, от министрите и зам.-министрите. Щетите ще се понесат от общините, от бизнеса и най-накрая – от българските граждани. Освен всичко друго, какво очаквате да се случи с европейското финансиране в страна, която демонстрационно е казала, че няма да се съобразява с европейското законодателство, говоря за „Южен поток“ отново.

– Какво означава това за България и за Габрово, в частност?

– Ситуацията е изпитание за всяка работеща община. А за Габрово нещата са още по-сериозни, защото в Габрово има много проекти. Знам, че Общината прави всичко каквото е по силите й и не позволява ситуацията с „Околна среда“ да се отрази на темпа на изпълнение на проектите, но държавата трябва да изпълнява един свой основен ангажимент – да плаща по всички договори.

Общините нямат нужда от успокоителни думи, имат нужда да им се плаща за всичко, което е изработено. Въпреки че сме в опозиция, аз и колегите ми няма да пожалим усилия и в София, и в Брюксел да се възстанови нормалния темп на плащания към общините.

– Вчера излезе информация, че 74% от финансовите корекции по ОПОС са заради нарушения в обществените поръчки. Коя от институциите не си е свършила работата, при положение, че изпълнението на един проект не може да започне, ако има нарушения и юридически спорове?

– Първо, не всяка поръчка, която някой чиновник е казал, че е с дефект, е такава. Първата задача на всяка държава е да брани интереса на местните власти, а не да прехвърля проблемите си върху тях. Поне така правят държавите със самочувствие. Не че с обществените поръчки всичко е наред, но опитът да се изкарат за това виновни точно общините е нелеп. Първо, документацията на всяка поръчка се
проверява многократно от различни държавни институции, още преди да бъде обявена, проверява се и по време на възлагането, а и след това.

Как става така, че първо Агенцията по обществени поръчки, после МОСВ, после Министерство на финансите, понякога и Комисията за защита на конкуренцията и съдът казват, че всичко с дадена поръчка е наред, дори се превеждат пари на Общината да плаща по нея, а 3 години след това някой решава, че проблем има и за това единственият виновен е Общината? Ако някъде наистина има проблем, това е дефект на цялата система, а не на конкретния възложител. Но все пак аз считам, че сами си причинихме подобно отношение и си предизвикахме тази истерия.

Ще ви напомня, че само преди няколко месеца един вицепремиер няколко дни обяснява на всички как контролната система в България не работи. След подобно чистосърдечно признание няма как европейските институции да реагират. Стана нещо като на интервю за работа да обясните пет пъти, че сте мързелив и после да се сърдите, че не са ви назначили.

– Вие участвахте в политическата асамблея на ЕНП в Брюксел. Как изглежда България в момента оттам, как ще коментирате избора на Мария Габриел за зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП?

– България в момента предизвиква тревога в Брюксел и не съм радостен да го кажа. Боли ме и съм гневен, когато чуя реплика от колеги: „Абе, вие да не искате да напуснете Европейския съюз?“ А изборът на г-жа Габриел е признание за личните й качества, но и за свършената работа, за авторитета на българските евродепутати до момента, разбира се, това е и признание за категоричния резултат на  последните избори.

Аз отказах всякакви ръководни позиции, дори няма да бъда ръководител на българската делегация. Искам да използвам всяка възможност да съм тук, в България, защото не трябва да се допуска България да се превръща в болка за Европа. Имам много работа, която да свърша тук, и ще го направя. Разбира се, успоредно с активната ми работа в Комисията по регионална политика и Бюджетната комисия към Европейския парламент.

Източник: в. „100 вести“, 6 юни 2014 г., „Томислав Дончев: “Боли ме и съм гневен, когато чуя от колеги в ЕП: „Абе, вие да не искате да напуснете Европейския съюз?”, интервю на Минка Минчева

Фотография: „100 вести“100vesti-about


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Политика

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.