Томислав Дончев и Андрей Новаков в Габрово © Пресцентър на ГЕРБ Габрово

България е на трето място в Европа по получени евросредства от началото на 2017 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Томислав Дончев и Андрей Новаков в Габрово © Пресцентър на ГЕРБ Габрово
Томислав Дончев и Андрей Новаков в Габрово © Пресцентър на ГЕРБ Габрово

България е на трето място в Европа по получени европейски средства от началото на годината. За първия месец на 2017 г. са направени междинни плащания и трансфери от Европейската комисия към България на стойност 67 млн. евро. Водачът на листата на ГЕРБ в Габрово и бивш вицепремиер по европейските фондове Томислав Дончев и евродепутатът Андрей Новаков представиха данните на специална пресконференция в Габрово днес.

България е сред първите държави-членки на ЕС по направени и обслужени междинни плащания от началото на годината по оперативните програми от периода 2014 – 2020 г. Това показва официална справка на Европейската комисия, изпратена до ресорните комисии в Европейския парламент. България се нарежда на трето място в европейската класация за 2017 г., като възстановените от ЕК междинни плащания за страната са на стойност 67 млн. евро. За сравнение през януари към Финландия са разплатени 3 млн. евро, към Италия – 4 млн., а към Унгария – 2млн. евро. Други 20 държави не са получили никакви плащания.  Това обяви в Габрово евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

За тази година сме лидери по получени средства. Средно разплатените за Европейския съюз са 1.7 %, а за България са 8 %, съобщи евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Междинните плащания са тези, които държавата-членка е разплатила към бенефициентите и е поискала от ЕК да възстанови на база извършена работа и изпълнени проекти. Това са средствата, които България е получила от ЕК само за месец, благодарение на постигнати резултати“, уточни Андрей Новаков.

„Данните на Европейската комисия означават, че буквално до последния ден на правителството ние и администрацията сме работили на пълни обороти, работата по проектите и разплащанията с изпълнителите не е спирала и за секунда, за да сме на челните места в Европа по скорост и качество на изпълнение на проектите„, заяви Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика в кабинета Борисов 2. По думите му България е сред държавите, които успешно акредитират управляващите звена на своите оперативни програми, като от общо 11 програми страната вече има акредитирани 10.

Към днешна дата България е договорила 37% от целия бюджет за страната до края на 2020 г., като общият процент договаряне на ниво ЕС е едва 18%. Изпълнението на програмите и плащанията по проекти у нас достига близо 9%, с което страната се нарежда на едно от челните места в Европа при ниво на плащанията за ЕС под 2%. Темповете на изпълнение на програмния период в България могат да се проследяват в реално време онлайн чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН 2020)


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.