Съдържанието на публикацията "Сидорова присъства на дискусия във Враца" от сайта на БСП Габрово към дата 25.01.2018 г.

„Игра на конвенции“ и в Габрово: ГЕРБ показа материали за Кристина Сидорова, че подкрепя Истанбулската конвенция

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Разгорещените спорове около Истанбулската конвенция се пренесоха и на местно ниво – в поредица от позиции по темата на ГЕРБ Габрово и депутата от БСП Кристина Сидорова.

Кристина Сидорова от БСП се е опитала да заличи публикации в местния партиен сайт, които отразяват подкрепата й за Истанбулската конвенция. Това обявиха от ГЕРБ Габрово днес. Според тях това се е случило, след като ПП ГЕРБ Габрово разпространи на 31 януари 2018 г. позиция, че заради тясно партийни интереси Кристина Сидорова е подвела жените, че ще работи по проблема с насилието над тях.

В ябълка на раздора се превърна публикация в сайта на БСП Габрово от 25 ноември 2017 г., в която пише: „Пред всички присъстващи тя (Сидорова – бел.ред.) сподели, че ратифицирането на Истанбулската конвенция е една от най-важните задачи, които трябва да изпълни Българският парламент.“

Докато в Габрово Истанбулската конвенция стана повод за спор между ГЕРБ и Кристина Сидорова от БСП през последните 3 дни, то на национално ниво днес конвенцията отново беше актуална. На 2 февруари от БСП заявиха, че пловдивската организация подкрепя ръководството на партията да не се ратифицира Истанбулската конвенция. „В никакъв случай не отстъпвай под натиска на ПЕС и Сергей Станишев“, заръчаха пловдивските социалисти на Корнелия Нинова. „Ние бяхме най-активни в кампанията против насилието над жените, но не приемаме джендър идеологията“, заявиха жените социалистки“ – стана ясно от информация на националния пресцентър на БСП.

Ето и хронологията на спора в Габрово:

ГЕРБ-Габрово: Заради тясно партийни интереси Кристина Сидорова подведе жените, че ще работи по проблема с насилието над тях

„Месеци наред, още от предизборната кампания, представители на БСП и в частност депутатът от левицата Кристина Сидорова заблуждават жените, че ще работят за преодоляване на проблема с насилието над тях. Сега се обявиха против Конвенцията, която поставя основните принципи в борбата с насилието“ – това заявиха от ГЕРБ Габрово в позиция на 31 януари 2018 г.

„И медийни публикации, и партийни материали доказват целенасочената работа на депутата Кристина Сидорова да заблуди и подведе жените в страната, и в частност в габровска област, че ще работи за защитата им от насилие“, посочват от ГЕРБ.

Сидорова на 25 ноември 2017 г.: Ратифицирането на Истанбулската конвенция е една от най-важните задачи, които трябва да изпълни Българският парламент

От ГЕРБ Габрово разпространиха статия от 25 ноември 2017 г., публикувана в сайта на БСП Габрово, в която пише: „Пред всички присъстващи тя (Сидорова – бел.ред.) сподели, че ратифицирането на Истанбулската конвенция е една от най-важните задачи, които трябва да изпълни Българският парламент.“

Съдържанието на публикацията "Сидорова присъства на дискусия във Враца" от сайта на БСП Габрово към дата 25.01.2018 г.
Съдържанието на публикацията „Сидорова присъства на дискусия във Враца“ от сайта на БСП Габрово към дата 25.01.2018 г.

 

От разпространената от ГЕРБ информация става ясно също така, че на 30 ноември 2017 г. е заведен в деловодство въпрос от депутата Кристина Сидорова до Министъра на правосъдието чрез Народното събрание относно забавеното ратифициране на Истанбулската конвенция. Сидорова отправя питане на какъв етап е процесът на ратификация на Конвенцията и какъв срок се предвижда за неговото финализиране.

Въпрос от Кристина Сидорова относно ратифициране на Истанбулската конвенция
Въпрос от Кристина Сидорова относно ратифициране на Истанбулската конвенция

 

„Изведнъж БСП смени позицията си. Толкова трае ангажираността на депутат от БСП с проблемите на хората – колкото трае партийният интерес“, се казва още в позицията на ГЕРБ-Габрово от 31 януари 2018 г.

Националният съвет на БСП против ратификацията на Истанбулската конвенция

Какво доведе до изострянето на скандала между партийните централи на местно ниво? Припомняме, че на заседание от 13 януари 2018 г. Националният съвет на БСП прие позиция за неподкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Тогава БСП реши да предложи и внесе в Народното събрание законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба  с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие, пише в декларацията на БСП.  От левицата тогава заявиха, че в Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно.

Сидорова: С или без Конвенция моята битка е защита на българските деца и жени

„Моите усилия и моята битка е била и ще бъде – защита на българските деца и жени, с или без Конвенция!“ – така на 1 февруари 2018 г. Сидорова отговори на ГЕРБ. Сидорова определи позицията на ГЕРБ като „странна и нелепа декларация по мой адрес, пълна с неверни твърдения и внушения“ и видя в това безпомощност.

В позицията си Сидорова каза още:

„Да, през последните две години съм участвала в не една инициатива в подкрепа на борбата срещу насилието над жени и деца. Да, като жена и майка, ще продължа да осъждам всяка проява на агресия и дискриминация. Да, ще продължа да работя за адекватно законодателство. Както вече го направихме, с предложение за изменение на Наказателния кодекс.

Относно твърдението, че съм подвеждала жените в областта и страната ще кажа само: Дали е подвеждане предложението ни за създаване на кризисни центрове във всеки областен град, предложението ни да се инкриминира домашното насилие и да се криминализират „насилствените бракове“. Ако това е подвеждане на жените в България, нека да съм ги подвела.“

В позицията си Сидорова не коментира конкретно въпроса с ратифицирането на Истанбулската конвенция.

ГЕРБ-Габрово: Кристина Сидорова опита да заличи публикациите, които отразяват подкрепата й за Истанбулската конвенция

На 2 февруари 2018 г. от ГЕРБ Габрово информираха медиите, че депутатът от БСП Кристина Сидорова е изтрила част от публикациите, отразяващи нейната подкрепа за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Според ГЕРБ Габрово това се е случило след позицията им, че „заради тясно партийни интереси Кристина Сидорова подведе жените, че ще работи по проблема с насилието над тях“.

От официалния сайт на БСП-Габрово вече е заличена публикация със заглавие „Сидорова присъства на дискусия във Враца“, в която се казваше: „Пред всички присъстващи тя сподели, че ратифицирането на Истанбулската конвенция е една от най -важните задачи, които трябва да изпълни Българският парламент.“  – съобщиха от ГЕРБ. Заличената публикация е била на следния адрес http://www.bsp-gabrovo.com/archives/1465:

На следния адрес се е намирала изтритата публикация „Сидорова присъства на дискусия във Враца“ http://www.bsp-gabrovo.com/archives/1465. Снимката е предоставена от ГЕРБ Габрово

 

Проверка в сайта на БСП Габрово на 2.02.2018 г. (след разпространението на позицията на ГЕРБ) показа, че статия със заглавието „Сидорова присъства на дискусия във Враца“ е налична, но на друг адрес http://www.bsp-gabrovo.com/archives/1539. В текста обаче има една разлика спрямо снимката на публикация със същото заглавие, направена от ГЕРБ на 25 януари – в публикацията, която в момента е налична на сайта, липсва хаштага #ЗаедноСрещуНасилиетоИАгресията.

Публикация в сайта на БСП Габрово „Сидорова присъства на дискусия във Враца“ на адрес http://www.bsp-gabrovo.com/archives/1539. Снимка от 2.02.2018

„Ако нервната медийна реакция на Кристина Сидорова издаде гузната й съвест пред българските жени, то задкулисната й, непочтена постъпка да изтрие публикацията, вече издава, освен нивото й на морал и ценностна система, и трайните й, и устойчиви намерения да заблуждава и манипулира хората“. Това се казва в позицията на местната структура на ГЕРБ Габрово от 2 февруари 2018 г.

„Постъпката на депутата от БСП Кристина Сидорова показва нечистите методи, с които партията си служи – манипулации, фалшификации, заблуди, лъжи, лицемерие“, заявиха още от ГЕРБ-Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Политика

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.