Момчил Неков

Момчил Неков пред Габрово Daily: Габровският пестил е един от 30-те уникални български продукти

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Момчил Неков
Момчил Неков © www.mnekov.eu

Ⓒ Габрово Daily, интервю на Момчил Цонев

2016 година приключва за евродепутата Момчил Неков с две добри новини за област Габрово – Дряново ще дигитализира културно-историческото си наследство по проект на ННЕК ЮНЕСКО България, а инициативата „Селски мол“ и уникалният габровски продукт пестил бяха представени в Брюксел.

Кампанията на Момчил Неков „Да защитим българския вкус“ ще се развива и през следващата година. Ще продължим да се срещаме със земеделски стопани в цялата страна, сподели евродепутатът. Неков е патрон и на кампанията, която цели да дигитализира културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните забележителности на България.

Момчил Неков (S&D, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент) даде специално интервю за Габрово Daily.

Главният редактор на Габрово Daily Момчил Цонев участва в Семинар за журналисти от български регионални медии, организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Семинарът се състоя на 12-15 декември 2016 г. в Европейския парламент в Страсбург. Габрово Daily беше единствената медия от област Габрово, поканена да се включи в събитието, а Момчил Цонев се срещна с едни от най-активните български евродепутати. Очаквайте и останалите интервюта от поредицата.

Дряново е част от проект за дигитализация на културно-историческото наследство. Разкажете ни повече за целите на този проект и какви резултати се очакват.

„Приятели на българските съкровища 2016 – 2020“ е проект на Национален научно – експедиционен клуб (ННЕК) ЮНЕСКО България. Целта е много амбициозна – да се събере, класифицира, обработи и представи пред обществото информация за културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните забележителности на България.

Информацията ще бъде представена в специално създаден сайт. В него ще има плейъри за видео материали, търсачка и форум. Крайният резултат ще бъде дигитализация на културните и природни обекти на България. Това ще допринесе за подпомагането на местния и регионалния туризъм и съответно за създаването на работни места.

Много важно е да се отбележи, че проектът „Приятели на българските съкровища 2016 – 2020 г.“ се реализира основно чрез доброволци – млади изследователи, които желаят да се занимават професионално с наука. В проекта ще вземат участие общо над 1200 младежи в проучвателните мисии.

Всички доброволци ще получат Сертификат от ЮНЕСКО за положения труд, който в контекста на бъдещото признаване на неформалното и самостоятелно образование, ще бъде изключително полезен за младите хора.

С радост приех поканата от ЮНЕСКО България да стана патрон и благодетел на кампанията, тъй като тя е пропита с родолюбие и я приемам като отговорна национална кауза за съхранение на културната ни идентичност.

Предвижда ли се и Габрово или други селища в област Габрово да се включат в проекта?

Проектът предвижда да се направят изследвания във всички общини в България. Този процес ще продължи до 2020 г.

Процедурата за включване на една община в проучванията не е сложна. ННЕК ЮНЕСКО изпраща покани до общините за участие, като съответната общинска администрация преценява кога да се включи и с кои обекти.

Амбициозно е, знам. Смятам, че с усилията на екипа на ННЕК ЮНЕСКО и на моя екип, на доброволците и със съдействието на общините, това може да се случи.

По Ваша покана Селският мол в Габрово беше представен в Брюксел като част от кампанията Ви „Да защитим българския вкус“. Как Европа посрещна габровските традиции?

На организирания пред сградата на Европейския парламент фермерски пазар, освен Селския мол от Габрово участваха и други производители на традиционни храни и продукти от цяла България. Стотици гости, сред които много наши сънародници и евродепутати, присъстваха на представянето. На базара бяха презентирани над 10 продукта – розов домат и капия от Куртово Конаре, месо от Източнобалканска свиня, Еленски бут, Странджански чай, зелено сирене от Черни Вит, Реселешки воден лук, навпавок от Разлог, био сирене от българска калоферска коза, Габровски пестил, вино от гъмза от Сухиндол.

Фермерски пазар в Брюксел през 2016 г. © www.mnekov.eu

Специален интерес предизвика концепцията „Селски мол“ и габровският пестил. Лично на мен много ми харесаха балканското бяло сирене и меда от глухарче. Впечатление направиха изделията от беленица и продуктите от лимец.

Още веднъж изказвам благодарности на участниците и специално на габровци за вниманието и обичта, с които пазят българските традиции.

Пестилът е един от габровските продукти, представени в Брюксел. Има ли възможност пестилът да бъде регистриран като защитено наименование за произход и работи ли се за това?

Габровският пестил е един от 30-те български продукта, които идентифицирахме като потенциални кандидати за защита по европейските схеми за качество. Дали той ще кандидатства, зависи единствено от производителите му. Давам ви пример с Куртовския розов домат. Той се произвежда от домакинства, а не от юридически субекти. Но местното читалище се ангажира да представлява тези хора и от тяхно име беше стартирана процедурата.

Пестил © ЕМО „Етър“

Всичко зависи от местната инициатива, а ние ще продължим да помагаме чрез кампанията „Да защитим българския вкус“, която ще се развива и през следващата година. Ще продължим да се срещаме със земеделски стопани в цялата страна.

Има ли и други габровски продукти, които могат да бъдат защитени като уникални по Ваше мнение?

До този момент не сме идентифицирали други потенциални кандидати. Но Габровският край е пазител на традициите и сме отворени за предложения и от други производители.

Вие като медия също бихте могли да ни помогнете в издирването на качествени продукти и храна с доказан местен произход.

Кога за последно посетихте Габрово? Какви са Вашите впечатления от града? С какво Габрово може да привлече интереса на Европа?

Габрово е град, в който идвам винаги с удоволствие. Всеки път откривам нещо ново и нещо интересно. Габрово е значим най-вече с хората. Тук има много история, много култура. Има и бъдеще. Успявате да съхраните традициите в текстилната промишленост, респектиращи са усилията ви за съхранение на културно-историческото наследство, имате високи постижения в изкуството. Всичко това привлича интереса на Европа и света. Без да засенчвам останалите емблеми на града, ще спомена само уникалните по рода си етнографски музей на открито „Етър“, архитектурно-исторически резерват „Боженци“, Дом на хумора и сатирата.

Последният път бях в Габрово в края на юли тази година. Именно тогава се запознах с инициаторите на базар „Забравени традиции, живи вкусове“ и с някои производители и занаятчии. И отново се убедих, че габровци са достойни българи.

Пожелавам на вашата медия и на всички габровци здраве, дълголетие и успехи. Весело посрещане на празниците!


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.