Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

ГЕРБ към БСП: Тези, които сталинизираха българското образование, сега се прокламират като борци за деполитизация

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев © МОН

„БСП иска оставката на министъра, заради идеологизация на образованието“! Като чух това, си помислих, че става въпрос за виц или лоша шега. Та как е възможно именно тези, които сталинизираха българското образование през 40-те и 50-те години на 20-и век, сега да се прокламират като борци за деполитизация?! Тези, които след 1944 година проведоха масови чистки на директори и учители, и на тяхно място назначаваха неграмотни хора без гимназиално образование, само защото са участвали в грабежите на мандри преди Девети?! Тези, които изхвърлиха от българските учебници произведения като „Епопея на забравените“ и „Под игото“ на Иван Вазов, заради буржоазни възгледи на автора, а писателят Димитър Димов бе принуден да пренапише романа си „Тютюн“, за да е „политически коректен“?! „.

С тези думи започна декларацията на ПГ на ПП ГЕРБ по повод искането на БСП за оставката на образователния министър Красимир Вълчев. Декларацията беше прочетена в Народното събрание на 31 януари 2018 г., а от офиса на ГЕРБ в Габрово се присъединиха към позицията на депутатите си.

Социалистите поискаха Вълчев да напусне поста си заради начина, по който ще се изучава периода от 1944 до 1989 г. в новата програма по история за Х клас. По данни на МОН в „Тема 8. България след Втората световна война до 1989 г.“ се въвеждат нови понятия като съветизация, комунизъм, диктатура на пролетариата, Народен съд, репресивен апарат и др. На 30 януари и депутатът от БСП в Габрово Кристина Сидорова се обяви за отмяна на новата учебна програма по история за Х клас.

ГЕРБ: Комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон

Според ГЕРБ министър Вълчев е „отстоял справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от децата ни“.

„Парламентарната група на ПП ГЕРБ категорично подкрепя министъра на образованието Красимир Вълчев и неговия екип! Образованието е основен приоритет за правителството на Бойко Борисов и работата на министър Вълчев до този момент е изцяло в подкрепа на политиките на ГЕРБ“ – посочва се още в декларацията.

ГЕРБ припомниха, че комунистическият режим е определен като тоталитарен, наравно с националсоциализма и фашизма, с декларация от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, както и от Европейския парламент. „Освен това комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон на българското Народно събрание още през 2000 година, много преди създаването на партия ГЕРБ, а присъдите на така наречения „Народен съд“ са отменени поради множество процесуални нарушения и липса на доказателства още през 1996 година от Върховния съд на Република България.  Вие дори отивате по-далеч, като защитавате събития, от които БКП се е отрекла още на Априлския пленум – тоест днешната БСП е по-антидемократична дори от късната БКП“ – заявиха от ГЕРБ в Народното събрание.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда трима министри от Габрово, Севлиево и Дряново


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Политика

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.