Андрей Новаков © andreynovakov.eu

Андрей Новаков пред Габрово Daily: Габрово е отлична дестинация не само за туризъм, но и за инвестиции и бизнес

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Андрей Новаков © andreynovakov.eu
Андрей Новаков © andreynovakov.eu

Първата българска програма на ЕС – програмата за млади предприемачи A.L.E.C.O. – предоставя възможност на младежи да трупат бизнес опит в чужбина. Онлайн платформа информира за европейското финансиране. Трявна стана първият град от Източна Европа, член на Европейската туристическа мрежа. На фона на тези добри новини от 2016 г. стои и необходимостта Северна България да се развива приоритетно. Това са част от темите, по които разговаряме с евродепутата Андрей Новаков (Група на Европейската народна партия, ГЕРБ), който даде специално интервю за Габрово Daily.

По Ваше предложение стартира първата българска програма на ЕС – програмата за млади предприемачи A.L.E.C.O. Как тази програма ще помогне на младежите в Габрово, за да правят бизнес в родния си град?

С одобрението на бюджет 2017 бе одобрено и финансирането на програма АЛЕКО. Благодарение на нея ще могат до 200 младежи от България и цяла Европа да пътуват извън Стария континент, за да трупат опит. Зависи изцяло от младежите на Габрово да кандидатстват. За да се възползват, те трябва да имат осъществим бизнес план, да са основали наскоро своя компания или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи“.

Това е първото изцяло българско предложение за програма в сферата, което е одобрено и финансирано от Европейската комисия и се надявам голям процент от тези 200 човека да бъдат от България, а защо не и от Габрово. Доколкото познавам пословичната предприемчивост на габровци, предполагам, че много хора от региона ще проявят интерес.

Нова онлайн платформа за европейско финансиране представихте през май тази година с вицепремиера Томислав Дончев. Как се развива тя към момента, имате ли информация дали лица и фирми от Габрово са се възползвали от нея? Позната ли е платформата на габровци?

Платформата имаше голям успех през тази година, ако съдим по броя посещения. Благодарение на нея с няколко клика на мишката всеки сам може да получи необходимата информация и да кандидатства и считам, че това е причината да се ползва.

Съвсем наскоро представихме и мобилна версия, което допълнително ще улесни потребителите. Често, когато съм в Габрово, получавам въпроси и коментари за платформата. Това ме кара да мисля, че набира популярност, но и през 2017 г. ще продължа да я популяризирам.

Може да посетите онлайн платформата за европейско финансиране тук.

През 2016 г. Трявна стана член на Европейската туристическа мрежа с Ваше съдействие. Какви възможности за развитие на туризма предоставя това членство и ще могат ли и други градове от област Габрово да се присъединят към тази мрежа?

Преди време обещах, че ще спомогна за развитието на туризма в Трявна и мисля, че с членството в Европейската туристическа мрежа сме на правилния път към превръщането на Трявна в туристическа топ дестинация в Европа. Вярвам, че това, което е необходимо, е още малко реклама, за да се разгърне потенциала на региона. Благодарение на членството туристическият бизнес в Трявна ще има достъп до повече информация за инвестиции, за добрите практики в сферата на туризма в различните европейски региони.

Очаквам повишение на интереса за инвестиране в цялата област Габрово, отчасти и на това, че Трявна е първият град от Източна Европа, член на Европейската туристическа мрежа.

Северна България се нуждае видимо от по-успешно развитие. Предвиждат ли се конкретни мерки на национално и европейско ниво, за да се превърне Северна България в приоритет?

Северна България вече има приоритет за развитие. И така е редно, защото за да върви напред България, не може и не трябва да има такава голяма разлика между регионите, каквато е разликата между различните области в Северна и Южна България. Започнаха различни инфраструктурни проекти, които безспорно ще подпомогнат развитието на Северна България, за да привлечем инвестиции в региона.

Наред с ниските данъци и готовността за съдействие от местните администрации, трябва безспорно да има добра инфраструктура, защото това е един от първите недостатъци на региона в момента.

Считам, че работата по осъществяването на проекта за тунел под Шипка не бива да спира, това е проект с национално значение.

Вие имате офис в Габрово. Колко често посещавате града ни и как габровските граждани могат да се срещнат с Вас?

В Габрово съм поне два пъти в месеца, без да броим различните събития, които организираме в региона. Габровци могат да ме намерят и по всички канали в социалните мрежи или могат да заявят желание за среща на място в офиса. За мен е важно ежемесечно да се срещам с граждани и да се запознавам с проблемите и въпросите, които ги интересуват, за да съм адекватен в работата си като техен представител в Европейския парламент.

Офисът на Андрей Новаков в Габрово е на ул. „Иван Гюзелев“ 1 (срещу Националната Априловска гимназия). Може да се запознаете с дейността на Андрей Новаков от неговия сайт andreynovakov.eu.

Какви са Вашите впечатления от Габрово? С какво градът ни може да обогати Европа?

Откакто наследих информационния офис от Томислав Дончев, за мен е удоволствие да идвам тук. Значителното развитие на града през последните години е доказателство за потенциала, който притежава. Впечатлен съм от младите хора в цялата област, това е и причината много от посетителите, които каня в Брюксел да са от четирите общини в областта.

Както досега, така и в бъдеще ще полагам усилия повече хора в цяла Европа да научат, че Габрово е отлична дестинация не само за туризъм, но и за инвестиции и бизнес.

Главният редактор на Габрово Daily Момчил Цонев участва в Семинар за журналисти от български регионални медии, организиран от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Семинарът се състоя на 12-15 декември 2016 г. в Европейския парламент в Страсбург. Габрово Daily беше единствената медия от област Габрово, поканена да се включи в събитието, а Момчил Цонев се срещна с едни от най-активните български евродепутати. Очаквайте и останалите интервюта от поредицата.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.