Големите ученици ще учат ротационно, заведенията – на 50% капацитет

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Големите ученици от V до XII клас в област Габрово ще преминат на ротационен принцип на обучение след приключване на зимната ваканция. Мярката влиза в сила от 7 февруари, понеделник, и ще важи 2 седмици – до 18 февруари включително.

Търговските обекти продължават своята дейност, както и досега – персоналът се ваксинира или тества и предоставя валидни сертификати за Covid-19 и изисква същите от своите клиенти, които допуска. Капацитетът на заетост остава до 50%, като работното време няма да бъде ограничавано.

Мерките са били обсъдени и приети на редовно заседание на Областния кризисен щаб на 1 февруари, като резултатите от него бяха оповестени публично от Община Трявна.

Причина за обсъждането на допълнителни мерки е преминаването на област Габрово в тъмночервената зона по заболеваемост и разпространение от Covid-19 и последващите действия, разписани в Националния план за справяне с пандемията.

Заболеваемостта от Covid-19 сред децата в област Габрово

По време на заседанието е станало ясно, че върлуващият в момента вариант на Covid-19 – Омикрон протича по-леко и най-податливи на него са именно децата, затова не може да бъде възстановен изцяло присъственият процес в училищата предвид продължаващите високи нива на заболеваемост в областта. Деца пациенти на интензивно лечение няма, но остава висок броят на неусложнените случаи – 81% или 13 заети детски Covid-19 легла от разкрити общо 16 на територията на област Габрово. За периода от 10 януари до 18 януари, броят на положителните проби при тях е 160, поставените под карантина са 750, а 30 паралелки в цялата област са спрени от учебен процес поради установяване на заболели от Covid-19.

Заетост на леглата в област Габрово

По последни данни, представени на заседанието от директора на РЗИ-Габрово, в момента има 70% заетост на разкритите болнични легла за неусложнени случаи при възрастни хора в област Габрово. 38% са заетите легла за интензивни грижи, като процентът при тях не се е променил, тъй като са разкрити 4 нови легла за тежки случаи в болницата в Севлиево.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.