Окончателно: 75-годишна пациентка и медицинско лице от Габрово са с коронавирус

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Статията е обновена на 8 март 2020 г. в 14:55 ч.

Положителна е пробата за коронавирус на 75-годишна жена от Габрово, настанена за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, стана ясно от извънредния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин след 10:00 часа. Това е потвърдил тестът, направен в Националната референтна лаборатория. От Габрово са постъпили 46 проби на контактни лица, като заразена е и жена от медицинския персонал, обслужвала пациентката в Габрово.

„Пациентката е постъпила на 3 март с диагноза пневмония. Пробата й за коронавирус е взета на случаен принцип, защото е с остро респираторно заболяване. Не сме имали съмнения, че може да е заразена. Сега тя е изолирана. Състоянието й е стабилно”, обясни пред Нова телевизия д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. По време на брифинга на националния щаб днес беше уточнено, че възрастната пациентка от Габрово не е пътувала в чужбина и в момента е в оздравителния си етап.

Пробата на 27-годишен мъж в Плевен също е положителна. Има и втори положителен случай в Плевен при мъж на 61 години, пациент с белодробно страдание в нетежка форма, който е бил в контакт с младежа.

Късно снощи беше обявено, че има съмнения за коронавирус при пациенти на болниците в Габрово и Плевен. И при двете лица са били направени три вида тестове – два от които (референтният тест на Световната здравна организация и тест-британско производство) са с положителни резултати, а третият тест (който е испански) – дава отрицателни резултати и при двамата пациенти. По тази причина е направено допълнително изследване на повторно взети от лицата проби в Националната референтна лаборатория, чиито резултати са бяха обявени тази сутрин.

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция Габрово МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е поставена под карантина. Достъпът на външни лица и свижданията са преустановени. Какви още мерки включва карантината вижте в статията на Габрово Daily тук.

Според заповед на директора на РЗИ Габрово се въвеждат допълнителни мерки в цялата област Габрово: Без учебни занятия, масови събития и прием в болниците в цялата област Габрово.

Кметът на Габрово Таня Христова призовава жителите на общината към спокойствие и отговорно поведение на всички по отношение на собственото си здраве и това на околните. На територията на региона работи Областен оперативен щаб за коронавируса, който е в непрекъсната координация и връзка с Националният оперативен кризисен щаб, Министерство на здравеопазването и Министерски съвет.

Лица с оплаквания – болки в гърлото, кашлица, висока температура над 380С, да търсят медицинска помощ в приемно – консултативните кабинети на инфекциозните отделения на МБАЛ „Д-р Т.Венкова“ – Габрово (тел: 066 899 616). Желателно е първо да се обадят на горепосочения телефон, за да получат адекватни указания! С цел избягване предаване на зараза на други лица не е желателно лицата с оплаквания да се насочват първосигнално към спешно отделение.

ПРОЧЕТЕТЕ НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕТО ОТ КОРОНАВИРУС:

Личните лекари могат да издадат болничен за пристигащите у нас от Китай и Италия

Какво трябва да знаем за коронавируса – симптоми, предпазване, хигиена, изследване


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.