Габрово, Севлиево, Трявна, Плачковци и Дряново отбелязаха 3 март (СНИМКИ)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново отбелязаха Националния празник на България 3 март и 144 години от Освобождението от османско владичество.

3 март в Габрово

Празничният ден започна с панихида в памет на загиналите за свободата в храм „Успение Богородично“, която беше водена от Великотърновския митрополит Григорий. След това на площад „Възраждане“ се състоя церемонията по издигане на националния флаг.

Панихида в памет на загиналите за свободата в храм „Успение Богородично“, 3 март 2022. Снимка: Община Габрово
Панихида в памет на загиналите за свободата в храм „Успение Богородично“, 3 март 2022. Снимка: Община Габрово
Церемония по издигане на националния флаг на площад „Възраждане“ в Габрово, 3 март 2022. Снимка: Община Габрово

3 март в Севлиево

Венци и цветя отрупаха Паметника на свободата на централния градски площад в Севлиево.
Прозвучаха имената на свидни жертви, които Севлиево дава в освободителната борба: габровеца Цанко Дюстабанов, Стефан Пешев, Сава Хаджиангелов, Йонко Карагьозов, дядо Фильо Радев, Дончо Фесчиев, Христо Филев, Иван Преснаков, Никола Дабев, свещеник Радион Попмихов, Павли Венко, Велчо Ночев, свещеник Георги Христо Дългодреев, Петър Зурев, Таньо Стойнов и хиляди знайни и незнайни герои.

Рецитал и патриотични песни изпълниха възпитаницити на ЦПЛР Детски комплекс “Йовко Йовков” и оркестър “Севлиево”.

Отбелязване на националния празник на площад „Свобода“ в Севлиево, 3 март 2022. Снимка: Община Севлиево
Отбелязване на националния празник на площад „Свобода“ в Севлиево, 3 март 2022. Снимка: Община Севлиево

3 март в Трявна и Плачковци

Празничната програма започна пред паметния мемориал “Стена на храбростта” в гр. Плачковци, на който са изписани имената на всички онези български герои от Община Трявна, взели участие в освободителните войни и дали живота си в името на Свободата на България.

Патриотични песни и стихове бяха представени от възпитаници на Основно училище “Васил Левски” в Плачковци. Децата от Детска школа по изкуства при Народно читалище “Пробуда – 1924” играха народни танци. Тържественото отбелязване на Националния празник на България в Плачковци завърши с почетен салют от представителите на Регионален клуб “Капитан Дядо Никола” към Национално дружество “Традиция”.

Тържествено отбелязване на националния празник пред паметния мемориал “Стена на храбростта” в гр. Плачковци, 3 март 2022. Снимка: Община Трявна
Тържествено отбелязване на националния празник пред паметния мемориал “Стена на храбростта” в гр. Плачковци, 3 март 2022. Снимка: Община Трявна

144 години Свободна България бяха отбелязани и във възрожденска Трявна на площад “Капитан Дядо Никола” пред символа на града – Часовниковата кула. Възрожденският площад се огласи от патриотичните стихове, изрецетирани гордо от малките възпитаници на Детска градина “Светлина” в Трявна и патриотичните слова на славейковите ученици. И тук, десетките присъстващи се насладиха на почетен салют, след което гражданите бяха приканени да се присъединят към празничното шествие до паметника на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България до Музея на азиатското и африканско изкуство в Трявна.

Тържествено отбелязване на националния празник на площад “Капитан Дядо Никола” в Трявна, 3 март 2022. Снимка: Община Трявна

Честването на Националния празник на Р България продължи с отслужване на заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметниците на поборници и опълченци в двора на църквата “Св. Архангел Михаил”, паметникът на видния тревненец Петър Генчев, взел дейно участие в Априлското въстание и паметния мемориал “Стена на храбростта” в Трявна.

Поднасяне на цветя пред паметниците на поборници и опълченци в двора на църквата “Св. Архангел Михаил”, 3 март 2022, Трявна. Снимка: Община Трявна

3 март в Дряново

Дряновци се събраха пред Братската могила, за да отдадат почит към загиналите за освобождението на България. Деца от ДГ „Детелина“ зарадваха всички с прекрасните си изпълнения на родолюбиви песни и стихотворения, а Танцова формация „Дряновица“ при НЧ „Дряновска пробуда-2008“ направи мига още по-празничен с танците си.

Тържествено отбелязване на националния празник пред Братската могила в Дряново, 3 март 2022. Снимка: Община Дряново

Пред паметника бе строен почетен караул от членове на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клуб „Тотю Хаджидосев“, с. Царева ливада.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.