15 пожара през тази година на територията на СЦДП, в Габрово са изгорели 16 дка гори

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

 

© БНР
© БНР

15 пожара са бушували от началото на годината на територията на Северноцентралното предприятие (СЦДП), което обхваща държавните гори в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград. 3 пожара са горели в ДГС Габрово и са нанесли щети на 16 дка гори, съобщават от СЦДП.

На територията на СЦДП са унищожени общо 173 декара гори, сред които 157 дка са държавни горски територии, 10 дка общински гори и 6 дка – частна собственост. Сред унищожената растителност са и 11500 посадени фиданки. 159 декара от опожарените дървета са широколистни, 14 дка – иглолистни.

В 11 от случаите огънят е тръгнал поради човешка небрежност, като в това число е палене на стърнища и пасбища. Неизвестни са причините за възникването на пожар в останалите четири произшествия тази година.

В справянето с огнената стихия, наред с пожарникарите, са участвали и служители на държавните лесничейства. От началото на годината горски пожари са гасили 75 огнеборци, 76 горски служители, а също 42 доброволци. Използвани са били 28 коли и три тежки машини на държавните лесничейства, и 24 специализирани противопожарни автомобила.

Най-засегнати са били горските територии в ДГС Силистра, където четири пожара са унищожили 103 декара. 39 декара са изгорели в три пожара на територията на ДЛС Каракуз. По един пожар е възникнал на територията на горските стопанства в Елена, Г. Оряховица и Разград, където са засегнати съответно 9, 4 и 1 дка. Горски пожар възникнал и в територия към ДГС Болярка, но той е бил овладян бързо, без да нанесе щети. В останалите държавни стопанства в  СЦДП не са регистрирани пожари.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.