Слово в памет на Апостола в Габрово: Левски е чудото на България, нейното най-голямо съкровище

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габрово почете 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в присъствието на граждани и представители на администрацията и културните институции на 19 февруари.

Габровски свещеници отслужиха панихида, а ученици от НУ „Васил Левски“ представиха поетични текстове за Дякона. Членове на клуб „Млад възрожденец” при Национална Априловска гимназия и членове на НД „Традиция“ бяха на своя пост с организиран почетен караул. Оркестър Габрово изпълняваше тържествена музика.

Габрово почете 147 години от гибелта на Васил Левски, 19.02.2020. Снимка: Община Габрово

Левски е чудото на България, нейното най-голямо съкровище и най-скъпоценният й дар за човечеството

Възпоменателно слово прочете Даниела Цонева, историк и председател на Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“. Габрово Daily публикува текста на словото:

147 години след гибелта на Апостола той остава най-неоспоримата знакова личност – олицетворение на българската идентичност в многонационалното човешко разнообразие. След всяка годишнина  ние продължаваме да „доизмисляме“ Левски като идеал, да го „конструираме“ според собствените си познания за него, но и да се убеждаваме, че той „не може да бъде доближен  и достигнат“.

Невъзможно и ненужно е да мислим за Левски само като модел, образец за подражание, за сверяване на свои лични или национални програми според неговите завети. Левски „не трябва да бъде възприеман като идеализиран и консервиран образ“, а като историческа личност, чиито идеи и дело са „ориентир“ в днешния глобален свят.

Според Мерсия Макдермот – англичанката, дръзнала да напише книга за Левски, той  е „чудото на България, нейното най-голямо съкровище и най-скъпоценният й дар за човечеството“.

И днес отношението на българина към неговия Левски, обичан по особен, личен начин, е сякаш Апостола ни е напуснал  вчера, а не на 6 (18) февруари 1873 г. и като, че ли още живее. Затова неслучайно винаги си спомняме  думите му: „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме“ – една диалектическа връзка, добре осмислена от йеродякон Игнатий. Нейната сила се открива в  динамиката на неговия образ, в съхранената памет на нацията ни. Този образ се е изменял и продължава да се изменя, той не е застинал. Всяко време променя по нещо разбирането ни за Левски. Но неговото дело винаги остава  действителна част от обществото ни  и днес, а не факт от миналото ни.

Даниела Цонева, председател на Обществен комитет „Васил Левски“ Габрово чете слово за Апостола, 19.02.2020. Снимка: Община Габрово

В началото на януари 1873 г. съдиите виждат за първи път фигурата на човека, който познават  от снимките и полицейските описания. Русата му коса е покрита с превръзка, но главата му е гордо вдигната.  Тлеещите му сини очи са помрачени от болка и безсъние, но в тях няма нито страх, нито молба. Посивялото му лице, което носи белезите на напрежение и душевни терзания, в този момент  е спокойно  и изразява  ведростта на примирението. И един войнишки шинел, наметнат върху плещите му покрива стройната му фигура. Но нито раздърпаното облекло, нито оковите на ръцете накърняват вроденото му човешко достойнство. В залата Левски влиза не като пленник, а като господар, който е  горд, непоколебим, сдържан и изглежда своите съдници с презрително безразличие. Неговите отговори са неочаквани и объркващи дори на най-обикновените и формални въпроси: Как е името ти; Кога излезе от родното място; С какво се занимаваше; Какво е твоето упование? …

Левски не се огъва нито под прекия натиск на кръстосания разпит, нито от още по-коварното въздействие на самотата и разочарованието, че тези, които са целували  кръстосаните нож  и револвер в клетва пред Евангелието да опазят тайните на организацията, приобщават своя глас към гласа на обвинителите. В съдебната зала самата свобода се оказва подсъдима,  осъдена  и  предадена на пламъците на мъченичеството. Навярно много пъти, докато чака потвърждението на обявената присъда „смърт чрез обесване“, Апостола подлага на преоценка следваната от него политическа линия за освобождение. А доказателство, че неговата смелост, е смелост на обречения са думите му: „Какво ще ме е страх, аз по-напред съм си изпратил душата при Бога и тогава съм тръгнал по този път“.

Самото признание на Левски „Аз съм посветил себе си на Отечеството още от [18]61-во [лято] да му служа до смърт и да работя по народната воля“ е основание да определим, че това  е началото на неговото ново предначертание, да изостави монашеския обет и да прегърне свещената кауза за свободата на българския народ – свободата на човека и народа като висш идеал на тогавашния възрожденски българин. Левски не написва оди за България. Не изрича като Раковски: „няма нищо по-свято за човека от отечеството“. Не се просълзява като Каравелов пред  своето „отечество любезно“. Левски не изпява и вдъхновените Ботеви песни. Той просто и по човешки изразява синовната си обич към България, като се бори и умира за нейното бъдеще, за да „остане в българската история като най-голям и завършен родолюбец“. И ако той е наричан Апостол на свободата, това не е само защото се бори за политическото освобождение на България, а защото се бори за общество от свободни хора. Васил Левски е велик не само защото е последователен революционер, не само защото е безспорно един от най-талантливите  организатори на освободителната революция, не само защото е безумно смел и решителен, а защото създава идеала на един справедлив бъдещ свят, съобразен с божествената същност на човешката природа. Прозренията на Левски издържат изпитанията на близо век и половина, през годините на който се вписват като наш национален опит и традиция. Те ще бъдат в основата и на  утрешния ни стремеж  за опазване на българската държава и държавност, в изграждането на принципите за равноправното ни участие в съществуващите или на бъдещите наднационални организации и съюзи.

Снимка: Габрово почете 147 години от гибелта на Васил Левски. Източник: Община Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.