139 години от Шипченската епопея в снимки и видео

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

© Национално честване Шипченска епопея 2016
© Национално честване Шипченска епопея 2016

Стотици българи се качиха на 27 август на Шипка, за да почетат 139-ата годишнина от Шипченската епопея.

Най-зрелищната част от празничните събития беше мащабна възстановка на сраженията, в която участваха над 250 родолюбци. В подножието на Паметника на свободата беше разположена изложба на открито с оръжия, знаци и вещи на опълченци и руски воини. Традиционен руски борш къкреше във военно-полева кухня. Още от атмосферата на националното честване може да видите от репортажа на Нова телевизия тук:

94-годишният Стойко Велев от Ловеч изкачи 890-те стъпала до Паметника на свободата за първи път, разказват в репортаж на БНТ. „За първи път се явявам пред Паметника на Шипка и въобще се чувствам така с голямо вдъхновение, кураж да изкача 800 стълби, за да преживея този миг“, споделя Стойко. Подробности вижте във видеорепортажа на БНТ тук:

http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-plovdiv/139-godini-ot-shipchenskata-epopeya

170 ученици се включиха в традиционното състезание по скоростно изкачване на стълбите до Паметника на свободата, съобщава Нова телевизия. Най-бърза в изкачването на 890-те стъпала до върха бе ученичката от Националната Априловска гимназия в Габрово Валерия Стоянова. Дванайсетокласничката премина трасето за 4.54 минути. Само със секунда по-слабо време даде Стефан Йосифов от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово. Двамата ученици ще посетят Европейския парламент през 2017 г. по покана на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков.

Победителката Валерия Стоянова © Национално честване Шипченска епопея 2016
Победителката Валерия Стоянова (личен архив)

Вижте фотографии от националното честване на Шипченската епопея:

Ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в град Трявна изградиха интерактивна арт инсталация на Шипка по повод 139 години от Шипченската епопея. Инициативата бе организирана от Център АЛОС като част от образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“:

©Център за неформално образование и културна дейност АЛОС
©Център за неформално образование и културна дейност АЛОС

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Памет за Шипченската епопея

Поклон пред паметта на всички загинали в Шипченската епопея и всички габровци, оказвали помощ на военните в тези трудни дни!


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.