125 години от рождението на Дан Колов, Сенник, 28 октомври 2017 © Община Севлиево

125 години Дан Колов: „Чувствам се силен, защото съм българин“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Кметове, областен управител, известни спортисти, хора от цялата страна уважиха честването на 125-годишнината от рождението на великия българин Дан Колов в родното му село Сенник на 28 октомври 2017 г., съобщават от Община Севлиево.

Тържеството в родното село на Балканския лъв днес започна с вдигане на трибагреника от градоначалника на Севлиево Иван Иванов и кмета на Сенник Цветан Цонев. Панихида отслужиха архиерейският наместник на Севлиевската духовна околия Цонко Цонков и протойерей Стилиян Витлеемов.

След официалната церемония, признателните родолюбиви наследници на Дан Колов отрупаха с венци и цветя паметника му в центъра на селото. Честванията продължиха с посещение в Дома-музей на бореца, където присъстващите се срещнаха с неговите племенници – 80-годишната Янка Балканска и с Мария Денева Касърова, запазили жив спомена за него.

Дом-музей на Дан Колов в Сенник, честване на 125 години от рождението му, Сенник, 28 октомври 2017 © Община Севлиево
Дом-музей на Дан Колов в Сенник, честване на 125 години от рождението му, Сенник, 28 октомври 2017 © Община Севлиево

В салона на читалище „Св. Климент Охридски – 1899” бе открита фотоизложба и представен документален филм, посветен на живота на Балканския лъв.

Дом-музей на Дан Колов в Сенник, честване на 125 години от рождението му, Сенник, 28 октомври 2017 © Община Севлиево
Дом-музей на Дан Колов в Сенник, честване на 125 години от рождението му, Сенник, 28 октомври 2017 © Община Севлиево

Присъстващите наблюдаваха и демонстративни срещи по борба в чест на Дан Колов.

Дан Колов: „Чувствам се силен, защото съм българин“

„Днес повече от всякога имаме нужда да следваме великия пример на легендарния борец и човек с огромно сърце Дан Колов”, каза в словото си кметът на община Севлиево и патрон на честванията д-р Иван Иванов. В словото си кметът припомни за живота и делото на бореца и човека Дончо Колев Данев от село Сенник, когото светът помни като легендата Дан Колов. „През своята изключителна кариера той има над 2 000 схватки на тепиха, от които е изгубил само 72. Наричан от медиите „българският Кинг-Конг“, „Балканският лъв“, „Страшното българско чудо“, истината е, че освен легендарен борец, той е човек с огромно сърце, човек с безкомпромисна любов към България и родния си край.

„Чувствам се силен, защото съм българин“ – думите, с които Дан Колов отказва американско гражданство и днес са безпрецедентен пример за силната му връзка с родния край и за истински патриотизъм”, отбеляза д-р Иванов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Започва дарителска кампания за създаване на Музей на борбата в родното село на Дан Колов Сенник

„И днес нашият край ражда синове, които прославят България в различните области на спорта. И днес Дан Колов има много последователи от Севлиево, които и сега тренират в клубовете по борба, самбо, джудо и други спортове. Пожелавам на всички тях да бъдат истински последователи на духа на най-милосърдния борец, останал до последно мъж на честта, защото днес повече от всякога имаме нужда да следваме неговия велик пример!”, каза в заключение кметът на Севлиево д-р Иван Иванов.

Дарителят Дан Колов

Дан Колов ще бъде запомнен и с безграничната си щедрост и думите: „Аз не обичам наполовина работи. Когато е за благотворителност, трябва да се даде всичко“. През живота си щедрият Дан Колов е дарявал средства за построяването на Ловния дом в Севлиево, за футболния отбор, за изграждането на старчески дом, за Батошевския манастир, за училището в Сенник, за погасяването на задълженията към държавата на голяма част от жителите на родното му село, за тренираните от него млади спортисти, школите по борба и още много други.

За него Иван Хаджийски казва: „Той засрами мнозина, макар че спокойно можеше да сложи парите в джоба си…“.

Кметове, областен управител, известни спортисти почетоха Дан Колов

За да отдадат почит към великия българин и борец от световна величина Дан Колов бяха дошли народният представител Иглика Събева, областният управител на област Габрово Невена Петкова, Здравка Лалева – председател на ОбС – Севлиево, зам.-кметовете на община Севлиево Невена Тодорова и Красимира Йорданова, Христо Маринов – президент на Българската федерация по борба и световен шампион, Валентин Райчев – световен и олимпийски шампион по борба, президентът на Българската федерация по таекуондо Марио Богданов, проф. майстор Ким Унг Чол – вицепрезидент на Международната федерация по таекуондо, Петър Касабов – старши треньор на женския национален отбор по борба, двукратният олимпийски, трикратен световен и шесткратен европейски шампион по борба Армен Назарян, ген. Детелин Мажгуров, ген. Михо Михов, авторът на книгата „Дан Колов – вечната легенда” Нено Николов, треньорът на клуба по борба „Дан Колов” Димо Панчев, треньорът на клуба по таекуондо „Тервел 2006” Михаил Ботев, Стефан Радков от Земеделската кооперация в Севлиево, представители на Пенсионерските клубове в Сенник и Буховци, общински съветници, спортисти, ученици, хора от цялата страна.

Официални лица на честването на 125 години от рождението на Дан Колов - кметът на Севлиево Иван Иванов, областният управител Невена Петкова, народният представител Иглика Иванова-Събева
Официални лица на честването на 125 години от рождението на Дан Колов – кметът на Севлиево Иван Иванов, областният управител Невена Петкова, народният представител Иглика Иванова-Събева © Областна администрация Габрово

Специален гост беше и авторът на книгата „Дан Колов – вечната легенда” Нено Николов, който пламенно и с много любов разказа за своя идол.

Тържествата бяха организирани от Община Севлиево, съвместно с Кметство село Сенник и НЧ „Св. Климент Охридски – 1899”.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.