Ясен Пенчев © Фондация "Димитър Бербатов"

Ясен Пенчев от Габрово – новият световен шампион по математика

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Ясен Пенчев © Фондация "Димитър Бербатов"
Ясен Пенчев © Фондация „Димитър Бербатов“

Ученикът от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово Ясен Пенчев спечели Шампионската купа за VI клас на Тайландската международна математическа олимпиада (TIMO). Габровчето постигна най-висок резултат в света за тази възрастова група, съобщават от Община Габрово. Преподавател на Ясен Пенчев по математика е г-жа Димитрина Терзиева.

Финалният кръг на международната олимпиада се проведе в Банкок от 20 до 23 февруари. На финала на TIMO участваха 1500 ученици от 12 страни. Българският отбор се състоеше от 48 деца от 13 български града – медалисти от квалификационния кръг на олимпиадата.

В квалификациите за олимпиадата Ясен Пенчев спечели златен медал

За да получи правото да участва на финала, Ясен се яви на квалификационен кръг за състезанието, който се проведе дистанционно на 17.12.2017 г. В този кръг ученикът от Габрово постигна първо място в глобалното световно класиране за VI клас и спечели златен медал.

На 20 февруари 2018 г., веднага след пристигането на българския отбор в Банкок, бе проведен пробен изпит, на който децата можеха да се запознаят с начина на провеждане на финалното състезание, както и с типовете задачи, които могат да очакват на него.

Самият финал се проведе на 21 февруари 2018 г. Децата решаваха 30 задачи от пет различни области (логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика) за 120 минути. България спечели 9 купи (три шампионски купи, две за първи подгласници и 4 за втори подгласници на шампионите) и общо 47 медала.

Какви бяха успехите на ученика от Габрово през 2017 г.?

През 2017 г. Ясен Пенчев завоюва сребърен медал на Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата (Singapore International Math Olympiad Challenge – SIMOC 2017). Успехът му тогава беше повод да се срещне лично с кмета на Габрово Таня Христова. Какво би направил Ясен, ако беше кмет на Габрово, вижте тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.