Гергьовденски празник в Етъра

Честит Гергьовден, габровци!

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Гергьовденски празник в ЕтъраЧестит Гергьовден, габровци! Да е живо и здраво името на всички, които празнуват днес! Празникът е посветен на свети Георги, покровител на овчарите и стадата. 6 май е и Ден на храбростта и Българската армия.

За старите габровци Гергьовден бил по-мил и обичан празник дори от Великден, защото ознаменувал тържеството на зелената и засмяна пролет.

Жилищата и селскостопанските сгради се окичвали с букови клонки. Клонки се забивали и на нивите, лозята и овощните градини за здраве и плодородие.

Според стария български обичай на Гергьовден във всяка къща се заколвало мъжко агне. Старите габровци украсявали печеното агне с бук и здравец. Празникът е характерен и с приготвянето на обредни гергьовски хлябове, на които била изобразявана кошара с агнета.

Момите и момците в Габрово едно време задължително се люлеели на гергьовски люлки преди обед. Според поверието люлеенето на младите на Гергьовден било срещу несгоди и залюбване от змейове и самодиви.

Според православното предание Свети великомъченик Георги Победоносец живял по времето на римския император Диоклетиан. Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. По това време срещу християните били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите раздадени на бедните. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения. Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. Мъченикът бил обезглавен на 23 април 306 година.

Изображение: АЕК „Етър“. Използвана е информация от pravoslavieto.com

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.