Църквата в село Кметовци © bojenci.eu

Вековната църква в с. Кметовци е превърната в обществена тоалетна

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Църквата в село Кметовци © bojenci.eu
Църквата в село Кметовци © bojenci.eu

Вековната църква в габровското село Кметовци е превърната в обществена тоалетна, пише в. „Телеграф“, цитиран от сайта „Блиц“. След като е затворена, тя няколко пъти е разбивана и разграбвана. През 2002 г. пада кубето на храма и от тогава тя ежедневно е изложена на капризите на времето. Днес храмът изглежда потресаващо. Олтарът е осквернен и е превърнат във вонящ селски нужник. Липсват стенописи, стените са олющени – продължава разказът в „Телеграф“.

Село Кметовци се намира на 7 км източно от Габрово по средата на пътя Габрово – Боженци. Храмът „Свето Сретение Господне” в с. Кметовци е построен от Уста Генчо Кънев, ученик на Колю Фичето. Неговото дело е добре познато в Габрово чрез сградите на Националната Априловска гимназия и габровската църква „Успение Богородично“.

Основите на църквата в Кметовци са положени през 1876 г., но по неизвестни причини строителството е прекъснато, четем за историята на храма в сайта bojenci.eu. Запазен е контракт, сключен между църковното настоятелство и уста Генчо Кънев, с разписки за плащанията, от които е видно, че строителството е възобновено през 1881 г. и приключило около 1883/84 г. Църквата е осветена от Търновския митрополит Климент, известен със светското име Васил Друмев.

Църквата е внушителна по размери, с впечатляваща конструкция и архитектура, уредена с богати стенописи, иконостас и ценна утвар. В нея се черкуват жителите на няколко села. Посещавана е от високопоставени духовни лица. След смъртта на последния служил в нея свещеник/1985 г./ постепенно запада, въпреки че през 1974 г. е обявена за паметник на културата.

Останала без стопанин, незащитена от крадци и подложена на капризите на времето, започва да пустее и да се руши. Mалцината останали местни жители са безсилни да направят нещо повече от това да почистват руините.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.