Хванаха мечката, която обикаляше габровски квартал

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Мечката, която влизаше в дворове в габровския квартал „Бакойци“, е била уловена през нощта на 10 срещу 11 ноември и вече не представлява опасност за местните, съобщават от Северноцентрално държавно предприятие. Животното е преместено високо в Стара планина, на територията на Национален парк „Централен Балкан“.

Акцията по залавянето и преместването на дивото животно е реализирана от служители на Държавно горско стопанство Габрово, Владимир Тодоров от Сдружение за дивата природа „Балкани“ и Живко Жеков – специалист по ловното стопанство към СЛРД „Чардафон“.

Подготовката за залавянето на 120-килограмовия мъжки екземпляр е започнала с изграждането на три хранилки и залагането на фотокапани. Благодарение на тях специалистите от трите организации са планирали къде да заложат специални безопасни капани, в един от които дивото животно се е хванало. Мечокът е бил упоен със специална щадяща упойка и в четвъртък е бил транспортиран високо в планината, в обхвата на Национален парк „Централен Балкан“. Избраното място за освобождаване на мечката е отдалечено от населени места и е съобразено с естествения хабитат на вида.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.