Тестваха електробус по габровските улици

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Електробус на чешката фирма „СОР“ обходи най-натоварените маршрути на градския транспорт в ГабровоНовият екологичен електробус „COP EBN“ беше тестван на 16 юли по едни от най-натоварените маршрути на градския транспорт в Габрово, съобщиха от общинската администрация. Консумацията, която превозното средство отчете за километър пробег в града, бе 0.72 киловата на километър.

Електробусът, чиито възможности бяха демонстрирани в Габрово, е на 5 години и въпреки това, според производителя, батериите му са с капацитет близък до максимума, като се очаква те да бъдат годни за експлоатация поне още 3-4 години. Цената на нов комплект батерии към днешна дата е около 20 хил. евро, а цената на цялата силова система е около 80 хил.евро.

По предложение на производителя – чешката фирма „СОР Либхави“, продуктовата му гама беше презентирана в Габрово. Търговският директор на завода Индржих Худи и представителя на фирмата за България Емил Кимак информираха за тенденциите в търсенето и предлагането на нейната продукция и отговориха на въпроси, свързани с цените на различните видове превозни средствата и спецификите на тяхната експлоатация.

Фирмата произвежда пълната гама конвенционални автобуси както и тролейбуси и електробуси, които, според представителите на СОР, са основните конкуренти в градска среда. Коментирайки спецификите на двата вида превозни средства те уточниха, че по отношение на базова цена и електропотребление, електробусът е с около 100 хил.евро по-евтин от тролейбуса, а от гледна точка на контактната мрежата, той е независим, но батериите, които го захранват имат експлоатационен живот.

Общият експлоатационен живот и на двата вида превозни средства е над 18 години, какъвто е максимално разрешения за превозно средство от масовия градски транспорт, според съвременните европейски нормативи.

Според представителите на фирмата, сумарните експлоатационни разходи за целия период на употреба са в полза на електробусите, като тяхната средна консумация на ел.енергия на километър е два пъти по-евтина от тази на тролейбусите. Те уточниха още, че цената за рехабилитация на един километър тролейбусна мрежа в Чехия е между 300 и 400 хил. евро, а за изграждане на нова контактна мрежа около 700 хил. евро.

„Електробусите са транспортът на бъдещето“, което е една от причините фирмата „СОР Либхави“ също да се ориентира към този вид производство, категорични бяха представителите на фирмата.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.