Таня Христова, участник в XIX редовна годишна конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“

Таня Христова: Програмата за саниране на жилища трябва да продължи в правилната посока

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Таня Христова, участник в XIX редовна годишна конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“
Таня Христова, участник в XIX редовна годишна конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ © ЕкоЕнергия

„Участващите в XIX редовна годишна конференция на Общинската мрежа за енергийна ефективност „ЕкоЕнергия“ представители на български общини потвърждават своята категорична подкрепа към държавната политика за финансиране на проекти за енергийна ефективност в жилищния сграден фонд.“ Това заявиха в декларация повече от 70 участници в конференцията на „ЕкоЕнергия“, сред които и кметът на Габрово Таня Христова. Конференцията се проведе в Бургас на 26 и 27 октомври 2017 г., съобщават от Община Габрово.

Таня Христова: Програмата за саниране трябва да продължи в правилната посока

„Ние, общините, успяхме реално да стартираме или по-скоро с наша намеса Националната програма за енергийна ефективност започна най-сетне да се реализира. Можем да предложим решения, които биха подобрили и биха направили така, че изключително важната програма за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради да продължи и то не просто да продължи, а да продължи в правилната посока. Вече сме в етап, в който трябва да отправим поглед и малко по-напред. Вече започна дебатът за политиките, които ще се реализират след 2020 година“ – заяви на конференцията Таня Христова, която е и председател на Управителния съвет на „ЕкоЕнергия“.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков анонсира предложеното 150-процентно увеличаване на средствата за енергийна ефективност в новия етап на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова подчерта необходимостта от приемане на дългосрочна визия за по-нататъшно развитие на политиките в сектора и конкретно на Националната програма за енергийна ефективност в сътрудничество с „ЕкоЕнергия“ и неправителствените организации. Бяха поставени акценти върху децентрализацията на Програмата и финансовите механизми, които да осигурят бъдещо активно участие на гражданите в процеса по обновяване.

Примерът на Габрово

Успешните практики на Габрово бяха откроени и чрез примера с конкурса „Екообщина 2017“, в който  Община Габрово е победител в категория „Енергийна ефективност на сградите“ при общините с население над 40 000 жители.

За втора поредна година обявиха Габрово за „Екообщина“

Какво предстои през 2018 г.?

През 2018 г. в Габрово ще бъде организирана една от регионалните срещи на „ЕкоЕнергия“. По време на конференцията членовете на Общото събрание на „ЕкоЕнергия“ обсъдиха редица теми, свързани с дейностите на Мрежата през 2018 г. Сред тях са организирането на международна конференция под егидата на „ЕкоЕнергия“ в рамките на българското председателство на Европейския съюз през март 2018. Тя ще бъде осъществена съвместно с европейската общинска мрежа за енергийна ефективност „Енергийни градове“ (Energy Cities), Офиса на Споразумението на кметовете и Генералната дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.