МВР Габрово призовава за безопасна лятна ваканция

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Снимката е илюстративна. Pixabay

Областната дирекция на МВР Габрово припомня основни правила, за да бъде лятната ваканция на децата безопасна.

Запознайте се със съветите на полицията:

  • Малките са особено впечатлителни и често се разсейват. Не пропускайте да им напомняте да спазват стриктно правилата за движение по пътищата. Те трябва да пресичат улиците на определените за това места и да спазват светлинните сигнали на светофарите.
  • Уверете се, че управляват технически изправни велосипеди и мотопеди.
  • Играта в близост до охраняеми и неохраняеми жп прелези и мостове е изключително опасна и крие рискове от тежки наранявания или смърт.
  • Не по-малка е опасността от инциденти с фатален край при селфи манията, така популярна сред част от подрастващите, които се снимат на рискови места, най-често високи сгради.
  • Неправилното боравене с огън и лесно запалими вещества може да бъде изключително опасно, особено през горещите летни дни. Никога не оставяйте на лесно достъпни за децата места запалки, кибрити и други средства, чрез които те могат да предизвикат пожар.
  • Не пренебрегвайте опасностите, които се крият при къпане във водни площи, които са неохраняеми и не са определени за тази цел /езера, язовири, реки, плажове и др./. Световната статистика показва, че около 170 000 деца и младежи умират от удавяне всяка година. Това число е прекалено голямо и изисква Вашето изключително внимание. Никога не допускайте детето Ви в морето или в басейн без непрекъснатия надзор на възрастен човек, към когото имате доверие.
  • Разговаряйте с децата за опасностите, които се крият при качване в превозни средства, които не са предназначени за превоз на пътници или в превозни средства, управлявани от непознати лица.
  • Общуването е важна потребност за всеки един от нас, както и доверието. Поради тази причина, научете децата си, че разговорите с непознати хора, или приемането на предмети или лакомства от тях, може да не е жест на добра воля, а опит детето да бъде заинтригувано, с цел да бъде наранено.
  • Подрастващите често имат изкривена представа за това какво е редно и какво не е. Бъдете открити с тях. Обяснете им, че употребата на алкохол, цигари или наркотични вещества не е признак на зрялост. Всъщност, употребата дори на минимални количества от тях вреди на здравето им и може да ги направи уязвими и зависими.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.