Сувенири в ЕМО "Етър"

От цървули и гайтан до дървени играчки – най-търсените сувенири в ЕМО „Етър“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Сувенири в ЕМО "Етър"
Сувенири в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Сувенирите на майсторите от Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово се радват на огромен интерес, съобщават от първия у нас музей на открито.

188 363 лева е сумата от продажбата на  сувенири през 2017 година в ЕМО „Етър”. За пределите на България тези пари са наистина много, когато става въпрос за продажба на музейни сувенири – споделят от музея.

Сувенирите в ЕМО „Етър” се продават в Дюкяна, в Книгопродавницата, на трите билетни каси, в Изложбена зала, в Център Българка и в хотел „Странноприемницата”.

Майсторите на ЕМО „Етър” произвеждат и продават торби от козяк, хлопки, ножове, хаванчета и купи, покривки, бакърджийски изделия.

Гайтанът е много търсен и предпочитан от посетителите. Оказва се, че много от хората знаят какво е гайтан и как да го използват. Но гайтан се зашива не само към народни носии, наближава времето да се правят мартеници. Гайтанът е чудесен материал за тяхната изработка. Купуват се бели и червени гайтани, а мартениците стават невероятни.

Сувенири в ЕМО "Етър" © ЕМО "Етър"
Сувенири в ЕМО „Етър“ © ЕМО „Етър“

Цървулите са друга търсена стока. Направени от истинска кожа, те са издържливи на сериозно натоварване, каквото е при танцовите състави.

Към детските дървени играчки има голям интерес. Много родители имат желание да покажат на децата си такива играчки. Вниманието на малчуганите веднага е привлечено от кончетата, каручките, куклите – съвсем различни от чудовищата от компютърните игри. Най-продаваните детски книжки от „Книгопродавницата“  за българските корени, традиции и обичаи са „Българознайко” и „Българознайка”. Над 800 броя от тях достигнаха до най-любознателните българчета.

От около месец в продажба е календар за 2018 година, който представя ЕМО „Етър” през четирите годишни сезона. Този календар е съвсем различен от предлаганите досега, има не само практическа, но и колекционерска стойност.

През юни 2017 г. ЕМО „Етър“ организира  Първия национален панаир на музейните сувенири.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.